Gelir Vergisi Kanununa göre kira gelir elde edilen taşınmazlar için vergi ödeniyor.Bazı gelirler kira gelir vergisinden düşülüyor.İşte kira gelir vergisinden düşülecek giderler 2015..
Kira gelir vergisinden düşülecek giderler 2015!
Kira geliri elde eden taşınmaz sahiplerinin vergiyi Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksit şeklinde ödeyebiliyor.Vergi beyana tabi oluyor ve beyannamelerin 25 Mart'a kadar verilmesi gerekiyor.
Gelir vergisi kanunundaki gelir kavramına giren kazan ve iratlar;ticari kazançlar, zirai kazançlar, ücretler, serbest meslek kazançları, gayrimenkul sermaye iratları, menkul sermaye iratları, diğer kazanç ve iratlar olarak karşımıza çıkıyor.
Kira geliri beyanı götürü gider veya gerçek gider yöntemlerinden biri seçilerek yapılıyor.Gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda, brüt kira geliri tutarından aşağıdaki giderlerin gerçek tutarları indirilebiliyor.
● Kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için ödenen
aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri,
● Kiraya verilen malların idaresi için yapılan ve gayrimenkulün önemi ile orantılı olan idare giderleri,
● Kiraya verilen mal ve haklara ait sigorta giderleri,
● Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara harcanan borçların faiz giderleri,
● Konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin % 5’i (İktisap bedelinin % 5’i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanacak,indirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır. 2010 yılından önce iktisap edilen konutlar için indirimden yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.)
İktisap bedelinin % 5’i tutarındaki bu indirim, sadece konut olarak kirayaverilen bir adet gayrimenkul için uygulanacaktır.
İşyeri olarak kiraya verilen gayrimenkuller % 5’lik gider indiriminden yararlanamayacaktır.
● Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya veren tarafından belediyelere ödenen harcamalara katılma payları,
● Amortismanlar,
● Kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için yapılan onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri,
● Kira ile tuttukları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer gerçek giderler,
● Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konut veya lojmanların kira bedeli, (indirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır.)
Kira beyanı nereye verilir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com