13 / 05 / 2024

Kira beyanı nereye verilir?

 Kira beyanı nereye verilir?

Kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri tarafından kira gelir vergisi ödeniyor. Bu vergi için beyan istisna bedelinden yüksek kira geliri olanlar tarafından veriliyor.Peki kira beyanı nereye verilir?


Kira beyanı nereye verilir?

2014 yılı içerisinde kira geliri elde eden kimseler, Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergi yükümlüsü oluyor. Mart ve Temmuz ayları olmak üzere iki eşit taksit halinde ödenebilen vergi için öncelikle beyan veriliyor.

Vergi beyanı 1 - 25 Mart tarihleri arasında veriliyor.Buna göre söz konusu beyan dönemi 1 Mart itibari ile başladı.25 Mart akşamına kadar beyannamelerin eksiksiz olarak verilmesi gerekiyor.

Meskenlerden elde edilen kira gelirlerinin beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi durumunda mükellef adına usulsüzlük cezası kesiliyor ve gelir takdir komisyonunca takdir ediliyor.Bunlara ilaveten gecikilen her ay için gecikme faizi talep ediliyor.Peki kira beyanı nereye verilir? 

Beyannameler taşınmazın bağlı olduğu vergi dairesine verilebiliyor. Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.

Beyana tabi geliri mükellefler, isterlerse vergi dairesinden kod, parola ve şifreyi alarak kullanmak suretiyle yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri gönderebiliyor ve elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensupları aracılığıyla da gönderebiliyor.

Kira geliri elde eden mükelleflerin bilgi almalarını ve isteyenlerin beyannamelerini elektronik ortamda verebilmelerini sağlamak amacıyla alışveriş merkezlerinde (AVM) ve vergi dairelerinde beyanname stantları kuruluyor.Mükellefler, stantların adres bilgilerini Vergi İletişim Merkezini arayarak öğrenebiliyor.

Ayrıca vergi mükellefi olan yaşlılar,engelliler yada başka bir hastalık yüzünden vergi dairesine gidemeyecek olan kişiler için VİMER uygulaması bulunuyor.Bağlı bulunulan vergi dairesinde veya Türkiye genelinden Vergi İletişim Merkezini (VİMER – 444 0 189) arayarak randevu alınması halinde yaşlı kişilerin adreslerine gidilerek beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olunuyor.

Kira gelir vergisi ödenen bankalar 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com