21 / 05 / 2024

Kira gelir vergisi ödemesi ne zaman?

Kira gelir vergisi ödemesi ne zaman?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince ödenmesi gereken vergiler arasında kira gelir vergisi de bulunuyor.Peki kira gelir vergisi ne zaman ödenir? Kira gelir vergisi ödemesi ne zaman? İşte kira gelir vergisi ödeme zamanı 2015..


Kira gelir vergisi ödemesi ne zaman?

Evini veya işyerini kiraya vererek gelir elde eden gayrimenkul sahipleri vergi ödemekle yükümlü oluyor.Bu vergi kira gelir vergisi olarak karşımıza çıkıyor.Bir yıl boyunca elde edilen kira gelirleri için bu verginin ödenmesi gerekiyor.


Gayrimenkul sermaye iradı olarakta bilinen kira gelir vergisi kira gelirinin elde edildiği seneyi takip eden yılda ödeniyor.Örneğin 2014 yılında kira geliri elde edenler 2015 yılı içerisinde,2015 yılında kira geliri elde edenler 2016 yılı içerisinde vergi mükellefi oluyor. 


Vergiyi sadece istisna bedelinden yüksek gelir elde edenler ödüyor.Vergi için istisna sınırı her yıl işyeri ve meskenlerde ayrı ayrı tespit ediliyor. 2014 yılında meskenlerde 3.300 TL, işyerlerinse ise 27.000 TL'den yüksek geliri olanların 2015 yılında vergi borcunu ödemeleri gerekiyor.


Peki kira gelir vergisi ne zaman ödenir? Kira gelir vergisi ödemesi ne zaman?  diyorsanız işte yanıtı..


Kira gelir vergisi ödeme zamanı 2015..

Vergi için ödemeler beyanname verilerek yapılıyor. Beyannameler Mart ayı içerisinde verildi. İlk taksitler de en son Mart ayının sonunda ödendi.İki eşit taksit halinde ödenebilen verginin ikinci taksiti ise 1  Temmuz tarihinde başladı.Ödemeler 31 Temmuz tarihine kadar yapılabilecek.

Kira gelir vergisinden nasıl muaf olunur?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com