29 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi ödeme tarihleri 2015!

 Kira gelir vergisi ödeme tarihleri 2015!

Gelir Vergisi Kanununa göre konut ve işyerini kiraya veren mal sahipleri elde ettikleri kira geliri için vergi ödemek ile mükellef oluyor.Peki kira gelir vergisi ne zaman ödenir?İşte kira gelir vergisi ödeme tarihleri 2015..


Kira gelir vergisi ödeme tarihleri 2015!

Taşınmaz kira geliri elde edenler, elde ettikleri bu gelir üzerinden vergi ödemek ile yükümlü oluyor. Ancak, bu vergi için her sene istisna tutarı belirleniyor.


Söz konusu istisna sınırı,her yıl alınan kira bedeli üzerinden belirlenerek düzenleniyor.2015 yılı ,için kira gelir vergisi belirlendi.Mesken kira gelirleri için uygulanan istisna tutarı, 2015 takvim yılında elde edilen kira gelirleri için 3.600 TL olarak tespit edildi.


Geliri istisna sınırının üstünde olanların beyanname vermesi gerekiyor. Verilen beyannamede yapılan incelemeler sonrasında kişinin, gelir vergisi yükümlüsü olup olmadığı ortaya çıkıyor.


Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarı iki farklı şekilde tespit edilebiliyor;

*Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç)

*Gerçek Gider Yöntemi


Söz konusu vergi,bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi dairelerine,tahsile yetkili banka şubelerine ödenebiliyor.


Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor. Ödenecek olan gelir vergisini www.gib.gov.tr adresindeki “Hesaplamalar ” bölümünden yararlanarakta öğrenilebiliyor.


Kira gelir vergisi nedir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com