27 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi için son 4 gün!

Kira gelir vergisi için son 4 gün!

2014 yılında elde edilen kira gelirleri için 2015 yılında kira gelir vergisi ödeniyor. İki eşit taksit halinde ödenen verginin birinci taksiti Mart ayında ödendi. 31 Temmuz'da ikinci taksiti sona erecek olan kira gelir vergisi için son 4 gün bulunuyor..


Kira gelir vergisi için son 4 gün!

Gelir vergisi Kanun hükümlerine göre ev ve işyerini kiraya veren mal sahipleri elde ettikleri kira geliri için vergi ödemek ile mükellef oluyor.Fakat, vergiyi gayrimenkulünü kiraya veren tüm malikler ödemiyor. Vergilendirme için her sene istisna bedeli belirleniyor. Bu bedel ev ve işyerlerinde farklı şekilde tespit ediliyor.


Vergi bir önceki yıl boyunca elde edilen kira gelirleri için ödeniyor. Bu yıl 1 Ocak 2014- 31 Aralık 2014 tarihleri aralığında elde edilen kira gelirlerinin vergisi ödeniyor.


2015 yılında ödenecek vergilerde istisna bedeli evler için 3.300 TL ,işyerlerinde 27.000 TL olarak belirlendi. Bu gelirlerden yüksek kira geliri elde eden kimseler beyanname vererek vergi ödüyor.


Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarı iki farklı şekilde tespit edilebiliyor;

1.Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç)

2.Gerçek Gider Yöntemi


Götürü veya gerçek gider yönteminin seçimi,gayrimenkullerin tümü için yapılıyor. Bunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemiyor.Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemiyor.


Kira gelir vergisi için ödemeler iki taksit şeklinde Mart ve Temmuz aylarında yapılıyor.İlk taksiti Mart ayından ödenen verginin ikinci taksiti 31 Temmuz tarihine ödenebiliyor.Buna göre mükelleflerin ödeme yapmak için son 4 günü bulunuyor.

Kira gelir vergisi nereye yatar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com