03 / 05 / 2024

Kira gelir vergisi en son ne zaman ödenecek?

 Kira gelir vergisi en son ne zaman ödenecek?

Mesken veya işyerini kiraya veren mal sahipleri, elde ettikleri kira geliri için kira gelir vergisi ödüyor.Senede iki eşit taksit halinde ödenen kira gelir vergisi en son ne zaman ödenecek?


Kira gelir vergisi en son ne zaman ödenecek?

2014 yılı içerisinde ev veya işyerini kiraya vererek gelir elde eden kimseler, 2015 yılında kira gelir vergisi mükellefi oluyor. Ancak her kira geliri olanlar değil, istisna sınırını aşan gelir elde edenler vergi ödemekle mükellef oluyor.


Vergi için istisna bedelleri her sene yeniden belirleniyor. 2014 yılında elde edilen kira gelirleri için meskenlerde 3.300 TL; işyerinde ise 27.000 TL olarak belirlendi.


Bu sınırın üstünde gelir elde edenler vergi öderken; bu sınırın altında yıllık kira geliri olanlar ise vergi ödemelerinden ve beyannameden muaf tutuluyor.


Vergi mükellefleri öncelikle, kira beyannamesi veriyor. Kira beyannameleri 25 Mart'a kadar vergi dairesinden veya internetten önceden hazırlanmış kira beyanname sisteminden verilebiliyor.

Peki kira gelir vergisi en son ne zaman ödenecek?


Senede 2 eşit taksit halinde ödenebilen kira gelir vergisinin 1. taksiti Mart ayında; 2. taksiti ise Temmuz ayında ödeniyor.

Buna göre kira gelir vergisi 1.taksiti için son 9 gün bulunuyor.


Kira gelir vergisi ödemeleri şu şekilde yapılabiliyor:


*Başkanlığın internet sitesi üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartları ile (Sadece GMSİ beyan edenler için),

*Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak,

*Anlaşmalı bankalardan,

*Tüm vergi dairelerinden ödenebiliyor.

Kira gelir vergisini internetten nasıl öderim?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com