02 / 05 / 2024

Kira gelir vergisi beyan süresi!

 Kira gelir vergisi beyan süresi!

Beyana dayalı vergi olan kira gelir vergisi için istisna bedeli belirleniyor ve istisnadan yüksek geliri olanların beyanı belli bir süre içerisinde vermesi gerekiyor.İşte kira gelir vergisi beyan süresi..


Kira gelir vergisi beyan süresi!

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor. 


2014 yılı boyunca konut ve iş yerlerinden aldığı kira geliri için istisna tutarı 3 bin 300 lirayı aşanlar ile iş yeri kira geliri için stopaja tabi kira gelirinin beyan sınırı olan brüt 27 bin lirayı, stopaj yapılmayanlarda ise beyan sının olan bin 400 lirayı aşanların, yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeleri gerekiyor. 


Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenmesi gerekiyor. Hesaplanan vergi, mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine, bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi dairelerine, tahsile yetkili banka şubelerine ödenebiliyor. 


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi ile de beyanname verilebiliyor.Kira gelirlerini beyan etmeyenlere ödeyecekleri vergi tutarı kadar vergi ziyanı cezası kesilmesi gerekiyor. Ayrıca, mesken kira gelirlerini zamanında ve doğru beyan etmeyen mükellefler, 2014 yılı için öngörülen 3 bin 300 lira tutarındaki istisnadan da yararlanamıyor.Peki kira gelir vergisi ne zaman beyan edilir?


2014 takvim yılı içerisinde kira geliri elde edenler için, gelir vergisi beyanname verme süresi 25 Mart 2015 tarihinde sona eriyor.Buna göre kira gelir vergisi beyanı için son 12 gün bulunuyor.

Kira beyannamesi örneği 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com