02 / 05 / 2024

Kira gelir vergisi 2.taksit son ödeme tarihi!

Kira gelir vergisi 2.taksit son ödeme tarihi!

Kira gelir vergisi her sene gayrimenkul kiralamalarından elde edilen gelir için ödeniyor.Peki kira gelir vergisi 2.taksit son günü ne zaman? işte kira gelir vergisi 2.taksit son ödeme tarihi..


Kira gelir vergisi 2.taksit son ödeme tarihi!

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler gayrimenkul sermaye iradı olarak ifade ediliyor ve vergilendiriliyor.


Verginin mükellefi, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları oluyor.


Kira gelirine konu mal ve haklar, Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde şu şekilde sıralanıyor;

- Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı,

-Voli mahalleri ve dalyanlar,

- Gayrimenkullerin ayrı olarak kiraya verilen mütemmim cüzileri ve teferruatı ile bilumum tesisatı, demirbaş eşyası ve döşemeleri,

- Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar.


Vergi için her sene istisna bedeli belirleniyor. Belirlenen bedelin üstünde kira geliri elde edilmesi halinde, vergi mükellefi olunuyor. 


Mükelleflerin kira gelir vergisini ik eşit taksit şeklinde ödemesi gerekiyor.Gayrimenkul sermaye iradı olarakta bilinen verginin ilk taksit Mart ayında ödendi. Peki kira gelir vergisi 2.taksiti ne zaman ödenir?


Kira gelir vergisi 2.taksiti Temmuz ayında ödeniyor. Vergi için ödemeler 6 gün sonra başlıyor.Mükelleflerin kira gelir vergisi 2.taksitini 31 Temmuz tarihine kadar ödemeleri gerekiyor.

Kira gelir vergisini hangi banka alıyor?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com