10 / 05 / 2024

Kira gelir vergisi 2.taksit ne zaman ödenir?

Kira gelir vergisi 2.taksit ne zaman ödenir?

Kira gelir vergisi,bir takvim yılı içinde elde edilen toplam kira gelirlerinin istisna tutarını aşması durumunda ödeniyor.Peki kira gelir vergisi 2.taksit ne zaman ödenir?


Kira gelir vergisi 2. taksit ne zaman ödenir?

Gelir Vergisi Kanun esaslarına göre taşınmaz malların kiraya verilmesi durumunda elde edilen kira vergiye tabi tutuluyor.


Kira gelir vergisi mükellefi, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları oluyor. 


Söz konusu vergiyi kira geliri elde eden herkes ödemiyor. Vergi için her sene istisna tutarı belirleniyor. İstisna tutarının aşılması durumunda vergi için beyanname verilmesi ve vergi ödemesi yapılması gerekiyor.


Meskenlerde ve işyerlerinde istisna tutarları farklı şekilde hesaplanıyor.2015 yılı için ;


-Meskenlerde istisna bedeli 3.300 TL,

-İşyerlerinde istisna bedeli: 27.000 TL olarak belirleniyor.


İstisna tutarını aşan kişilerin Mart ayında hem beyanname vermeleri hem de verginin birinci taksitlerini yatırmış olmaları gerekiyordu..Peki kira gelir vergisi 2.taksit ne zaman ödenir?


Gayrimenkul sermaye iradı olarakta bilinen kira gelir vergisi ikinci taksti ödemeleri Temmuz ayında yani 9 gün sonra başlıyor.Kira gelir vergisi mükelleflerinin 1-31 Temmuz 2015 tarihleri arasında ikinci taksitlerini yatırmaları gerekiyor. Aksi takdirde mükelleflere birtakım cezalar kesiliyor.

Kira gelir vergisi internetten nasıl ödenir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com