02 / 05 / 2024

Kira gelir vergisi 2.taksit dönemi!

Kira gelir vergisi 2.taksit dönemi!

Taşınmaz mal kiralamalarından elde edilen kira gelirleri için kira gelir vergisi ödenmesi gerekiyor. Mart ayında verginin ilk taksiti ödendi. Peki kira gelir vergisi ikinci vergi ne zaman ödenecek? İşte kira gelir vergisi 2.taksit dönemi..


Kira gelir vergisi 2.taksit dönemi!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, bazı mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratlar gayrimenkul sermaye iradı (GMSİ) oluyor ve vergiye tabi oluyor.


Gayrimenkul sermaye iradı, kira gelir vergisi olarak da biliniyor. Söz konusu vergi,bir önceki sene içerisinde elde edilen ev ve işyeri kiralamaları için ödeniyor. Kira gelir vergisi için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor. Beyannameyi dönemin istisna tutarından yüksek kira geliri elde edenler veriyor.


İstasna tutarı ise, işyeri ve meskenlerde farklı tutarda tespit ediliyor. 2014 yılında elde edilen kira gelirleri için bu sene istisna bedeli meskenlerde 3.300 TL; işyerinde ise 27.000 TL olarak tespit edildi.


Bu istisna tutarların üstünde gelir elde edenler, Mart ayında beyanname verdi.Beyanname üzerinden hespalanan kira vergisi iki eşit taksit halinde ödeniyor. Vergi ödemelerinin ilk taksiti de Mart ayı içerisinde yapıldı.Peki kira gelir vergisi ikinci vergi ne zaman ödenecek? 


Kira gelir vergisi 2.taksit dönemi 1-31 Temmuz 2015 olarak belirleniyor.Buna göre mükelleflerin ödeme yapmak için son 4 günü bulunuyor.

Emekliler kira gelir vergisi öder mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com