25 / 04 / 2024

Kira gelir beyannamesi verilmezse ne olur?

Kira gelir beyannamesi verilmezse ne olur?

1 Ocak - 31 Aralık 2014 tarihleri arasında gayrimenkulünü kiraya vererek gelir elde eden kişiler, kira gelir beyannamesi vermek ile yükümlü oluyor.Peki kira gelir beyannamesi verilmezse ne olur?


Kira gelir beyannamesi verilmezse ne olur?

1 Ocak - 31 Aralık 2014 tarihleri arasında gayrimenkulünü kiraya vererek gelir elde eden kimseler, kira gelir vergisi ödemek ile yükümlü oluyor.


Vergilendirme için her sene istisna bedeli belirleniyor. İstisnadan düşük geliri olan kimseler vergi için beyanname vermiyor.


Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2014 yılı için 3.300 TL) aşanlar yıllık beyanname vermekle mükellef oluyor.Aynı zamanda işyeri kira geliri istisna tutarı 27.000 TL yi aşanlar da vergi yükümlüsü oluyor. Bu bedelin altında gelir elde edenler, vergiden muaf oluyor ve beyanname vermiyor. 


Beyanname vermekle yükümlü olanların 31 Mart tarihine kadar beyannamelerini vermeleri gerekiyor.Beyanname; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılıyor.


Beyannameler vergi dairesine verilebildiği gibi önceden hazırlanmış beyanname sistemi ile online olarak internet üzerinden de verilebiliyor.Peki kira gelir beyannamesi verilmezse ne olur?


Konutlardan elde edilen kira gelirleri 31 mart tarihine kadar  beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2014 yılı için 3.300 TL’lik istisnadan yararlanılamıyor.


Ancak, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan edilmeyen veya süresinde verilen beyannamede yer almayan konut kirası gelirlerini, süresinden sonra verilen beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabiliyor.

Kira gelir vergisinden muaf olanlar kimlerdir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com