17 / 05 / 2024

Kira beyannamesi vermeyenlerin cezası 2015!

 Kira beyannamesi vermeyenlerin cezası 2015!

Kira vergisi mükellefleri beyanları eksik verebiliyor yada hiç vermeyebiliyor.Maliye bu durumu tespit ettiğinde birtakım cezalar uyguluyor.İşte kira beyannamesi vermeyenlerin cezası 2015..


Kira beyannamesi vermeyenlerin cezası 2015!

Kira gelir vergisi,mesken ve işyerlerini kiraya veren gayrimenkul sahipleri tarafından ödeniyor.Vergi ödemesi yapmak ve beyanname vermek için için istina tutarın geçmiş olmak gerekiyor.2015 yılı için istisna tutarı konutlarda 3.300 TL olarak belirlenirken işyerlerinde bu tutar 27.000 TL olarak belirleniyor.


Vergi için beyannameler 25 Mart 2015 tarihine kadar veriliyor.Buna göre beyanname verecek olan vergi sorumlularının son 9 günü bulunuyor. Beyannameler, vergi dairesine gidilerek verilebiliyor.


Vergi dairesine gitmek istemeyenler, internet üzerinden önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile de beyannamelerini verebiliyor.


Ayrıca, beyan vermek için hem vergi dairesine gidemeyen, hem de internet kullanamayan yaşlı ev hasta mükellefler için de ayrı bir uygulama bulunuyor.VİBER adlı uygulama ile Sadece kira geliri elde eden 60 yaş üzeri mükellefler ile engelli mükelleflerden yaşlılığı, engeli veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek durumda olanların, bağlı oldukları vergi dairesini veya Türkiye genelinde Vergi İletişim Merkezini arayıp randevu alabiliyor.


Randevu alındıktan sonra adreslerine gidilerek beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olunuyor.Peki kira geliri beyan edilmezse ne olur?İşte kira beyannamesi vermeyenlerin cezası 2015..


Beyanname vermeyenler öncelikle 2015 yılı için belirlenen istisnadan yararlanılamıyor.Mükellef adına iki kat birinci derece usulsüzlük cezası kesiliyor ve gelir takdir komisyonunca takdir ediliyor. Takdir edilen gelir üzerinden, gelir vergisi ile vergi ziyaı cezası hesaplanıyor. Vergi ziyaı cezası iki kat olarak kesilen usulsüzlük cezası ile kıyaslanıp miktar itibariyle en ağırı uygulanıyor. Ayrıca gecikilen her ay için gecikme faizi talep ediliyor.


Gecikilen her ay için de gecikme faizi talep ediliyor. Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesap ediliyor.

Kira beyannamesi verme süresi 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com