02 / 05 / 2024

Kira beyannamesi verme süresi 2015!

 Kira beyannamesi verme süresi 2015!

Gayrimenkul sermaye iradı olarakta adlandırılan kira vergisi elde edilen kira gelirleri için ödeniyor.Kira gelir vergisi için beyanname verilmesi gerekiyor.Peki kira beyannamesi ne zaman verilir?İşte kira beyannamesi verme süresi 2015..


Kira beyannamesi verme süresi 2015!

Gelir Vergisi Kanununa göre bazı mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor ve belli koşullarda gelir vergisine tabi oluyor.


Kanuna göre gayrimenkul sermaye iradının mükellefi, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları olarak karşımıza çıkıyor. 


Konut ve işyeri gibi gayrimenkulünü 2014 yılı içerisinde kiraya veren kimselerin, kira gelir vergisini ödemeleri gerekiyor. Vergi ödemesi yapılabilmesi için ilk olarak beyanname verilmesi gerekiyor. Peki, kira gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?


1 Ocak 2014 – 31 Aralık 2014 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri vergi mükelleflerinin 25 MART 2015 tarihine kadar beyannamelerini vermeleri gerekiyor.Beyanname için son 9 gün bulunuyor.


Beyanname verme süresinin son gününün resmi tatil gününe rastlaması halinde, tatilden sonraki ilk iş gününün tatil saatine kadar beyanname verilebiliyor.


Beyanname, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine veriliyor. Mükellefler normal olarak ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlı olarak biliniyor.Vergi dairesine gitmeyip e- beyanname ile internet üzerinde de beyanda bulunulabiliyor.Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ile kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.

Kira gelirini eksik beyan etmenin cezası!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com