02 / 05 / 2024

Kira beyannamelerinde son gün ne zaman?

 Kira beyannamelerinde son gün ne zaman?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince; taşınmaz mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler için beyanname verilmesi gerekiyor.1 Mart itibari ile başlayan kira beyannamelerinde son gün ne zaman?


Kira beyannamelerinde son gün ne zaman?

2014 yılında sahip oldukları taşınmazlarını kiraya veren kimseler, 2015 yılında kira gelir vergisi mükellefi oluyor. Kira gelir vergisi, elde edilen gelirin istisna sınırını aşması halinde ödeniyor.

Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen kira gelir vergisinde istisna sınırları şu şekilde;

-Meskenlerde 3.300 TL; 

-İşyerlerinde ise 27.000 TL.

Bu istisna bedellerinden yüksek kira bedeli elde eden kimselerin 2015 yılında beyanname vererek kira gelir vergisi ödemeleri gerekiyor. Peki, kira beyannamelerinde son gün ne zaman?

Vergi ödeyecek olanların, 1 Ocak 2014 - 31 Aralık 2014 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 1 MART - 25 MART 2015 tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerekiyor.Buna göre beyanname için son 8 gün bulunuyor.

Mükellefler normal olarak ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlı olup; Beyanname, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine veriliyor. Beyanname; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılıyor. 

Aynı zamanda vergi dairesine gitmeden internet üzerinden, Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi ile de beyan verilebiliyor. Bu sistem ile kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.

Kira beyannamesi vermeyenlerin cezası 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com