18 / 05 / 2024

Kira beyannamesi vermemenin cezası nedir?

Kira beyannamesi vermemenin cezası nedir?

Kira gelir vergisi mükellefi olup beyanname vermeyen taşınmaz sahipleri için birtakım uygulamalar söz konusu oluyor.Peki kira beyannamesi vermemenin cezası nedir?


Kira beyannamesi vermemenin cezası nedir?

2014 yılı içinde taşınmazını kiraya vererek gelir elde eden kimseler, kira gelir vergisi ödemek ile mükellef oluyor.


Vergilendirme sınırı olarak her sene istisna bedeli belirleniyor. İstisnadan yüksek geliri olan kimseler vergi için beyanname verip,vergi ödemesi yapıyor.


Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2014 yılı için 3.300 TL) aşanlar,Bir takvim yılı içinde elde ettiği işyeri kira geliri, istisna tutarını (2014 yılı için 27.000 TL) aşanlar yıllık beyanname vermekle mükellef oluyor. Bu bedelin altında gelir elde edenler, vergiden muaf oluyor. 


Bazı taşınmaz sahipleri beyanname vermekle mükellef olmasına rağmen beyanname vermeyebiliyor.Peki kira beyannamesi vermemenin cezası nedir?


Beyanname vermeyen gayrimenkul sahipleri konutlar için olan 3.300 TL istisna bedelinden yararlanamıyor.Ancak, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan edilmeyen veya süresinde verilen beyannamede yer almayan konut kirası gelirlerini, süresinden sonra verilen beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabiliyor.


Beyan edilmesi gereken kira gelirinin bildirilmemesi halinde, mükellef adına iki kat birinci derece usulsüzlük cezası kesiliyor ve gelir takdir komisyonunca takdir ediliyor. Takdir edilen gelir üzerinden, gelir vergisi ile vergi ziyaı cezası hesaplanıyor. 


Vergi ziyaı cezası iki kat olarak kesilen usulsüzlük cezası ile kıyaslanıp miktar itibariyle en ağırı uygulanıyor. Ayrıca gecikilen her ay için gecikme faizi talep ediliyor.

İnternetten kira geliri beyannamesi verme!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com