17 / 05 / 2024

İnternetten kira geliri beyannamesi verme!

 İnternetten kira geliri beyannamesi verme!

Taşınmaz kiralamalarından gelir elde eden ve vergi mükellefi olan mal sahipleri için beyanname verme süresi 6 gün sonra son eriyor.Vergi dairelerinden verilebilen kira beyannamesi internetten nasıl verilir?İşte İnternetten kira geliri beyannamesi verme..


İnternetten kira geliri beyannamesi verme!

2014 yılı içinde kira geliri elde edenlerin, bu gelirlerini beyan etmeleri için son 6 gün bulunuyor.Beyanname verme süresii 31 mart'ta sona eriyor. 


1 Mart'ta başlayan yıllık gelir vergisi beyan dönemi sırasında 2014 yılında konut ve iş yerlerini kiraya vererek gelir elde eden kişilerden, konut kira geliri için istisna tutarı olan 3 bin 300 lirayı aşanlar ile iş yeri kira geliri için stopaja tabi kira gelirinin beyan sınırı olan brüt 27 bin lirayı, stopaj yapılmayanlarda ise beyan sınırı olan bin 400 lirayı aşanların, yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeleri gerekiyor. Gelirleri bu tutarların altında kalan mükellefler ise kira gelirleri için yıllık beyannameden muaf tutuluyor.Peki kira beyannamesi internetten nasıl verilir?


İnternet üzerinden beyanname vermek isteyenlerin “Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi”ne giriş yapmaları gerekiyor.

Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemine;


*İnternet Vergi Dairesi şifresi kullanılarak, (şifre yoksa, herhangi bir vergi dairesine kimlikle başvurularak ücretsiz olarak alınabilir.) veya


*Kişiye özel hazırlanmış güvenlik soruları cevaplanarak giriş yapılabiliyor.


Vergi dairesinde mükellefiyet kaydı bulunmadığında, internet vergi dairesinde hazırlanan kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda, şahıs adına vergi dairesinde mükellefiyet tesisi ve vergi tahakkuku işlemleri otomatik olarak gerçekleştiriliyor.


Onaylayıp gönderilen beyannamede herhangi bir hata yapılması durumunda, bu hatayı düzeltme beyannamesi ile düzelterek tekrar sistem üzerinden gönderilebiliyor.

Kira beyannamesi vermeyenlerin cezası 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com