02 / 05 / 2024

Kira beyannamesi hangi vergi dairesine verilir?

 Kira beyannamesi hangi vergi dairesine verilir?

Kira gelir vergisi mükellefleri, 2015 yılında ödeyecekleri kira gelir vergisi için öncelikle beyanname vermekle sorumlu tutuluyor. Peki kira beyannamesi hangi vergi dairesine verilir?


Kira beyannamesi hangi vergi dairesine verilir?

1 Ocak - 31 Aralık 2014 tarihi boyunca elde edilen kira gelirleri için 2015 yılı Mart ayında vergi verilmesi gerekiyor. Ancak vergiyi yalnız istisna bedelinin üstünde gelir elde eden mal sahipleri ödüyor.


Bununla birlikte, istisna bedelinin altında kira geliri elde edenler vergi ödemedikleri gibi, beyanname de vermiyor. 2015 yılı kira gelir vergisi ödemelerinde mesken kiralamaları için istisna bedeli 3.300 TL olarak belirlenirken; işyeri kiralamaları için istisna bedeli 27.000 TL olarak belirlendi. 


Bu istisna bedelinin üstünde kira geliri elde edenlerin öncelikle beyanname vererek kira gelir vergilerini ödemeleri gerekiyor.Kira gelir vergisi için beyannameler 25 Mart'a kadar veriliyor. Beyanname vermek için mükelleflerin son 5 günü bulunuyor.Peki kira beyannamesi hangi vergi dairesine verilir?


Beyanname, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine veriliyor. Mükellefler normal olarak ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlı oluyor.


Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükellefler, istemeleri halinde vergi dairesinden alacakları kullanıcı kodu, parola ve şifreyi kullanmak suretiyle yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri gönderebilecekleri gibi elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensupları aracılığıyla da gönderebiliyor.


Ayrıca sadece kira geliri elde eden 60 yaş üzeri mükellefler ile engelli mükelleflerden yaşlılığı, engeli veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek durumda olanların, bağlı oldukları vergi dairesini veya Türkiye genelinden Vergi İletişim Merkezini (VİMER – 444 0 189) arayarak randevu almaları halinde adreslerine gidilerek beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olunuyor.

Kira beyannamesi internet üzerinden nasıl verilir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com