25 / 04 / 2024

Kira beyannamesi geç verilirse ne olur?

 Kira beyannamesi geç verilirse ne olur?

Evini kiraya veren mal sahiplerinin elde ettikleri gelir için 25 Mart 2015 tarihine kadar kira gelir vergisi beyannamesini vermeleri gerekiyor.Peki kira beyannamesi geç verilirse ne olur?


Kira beyannamesi geç verilirse ne olur?

Taşınmazını kiraya veren mal sahipleri elde ettikleri gelir için vergiye tabi tutuluyor. Gelir Vergisi Kanununa göre 2014 yılında elde edilen; 


1. Ticarî kazançlar, 

2. Ziraî kazançlar, 

3. Ücretler, 

4. Serbest meslek kazançları, 

5. Gayrimenkul sermaye iratları, 

6. Menkul sermaye iratları, 

7. Diğer kazanç ve iratlar kazançlarına ilişkin Yıllık Gelir Vergisi; vergiye tabi tutuluyor.


Vergiler;vergi  tahsiline yetkili olan banka şubelerine,bağlı bulunulan vergi dairesine,bağlı bulunulan vergi dairesinin bildirilmesi şartı ile herhangi bir vergi dairesine ödenebiliyor.


Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen kira gelir vergisi için beyanname verilmesi gerekiyor. Beyannameler, her sene Mart ayının 25'ine kadar veriliyor.Buna göre kira beyannamesi için son 5 gün bulunuyor.Vergi mükelleflerinin beyanname sürelerini geçirmemeleri gerekiyor.Peki kira beyannamesi geç verilirse ne olur?


Meskenlerden elde edilen kira gelirleri 1 MART -25 MART 2015 tarihleri arasında beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2014 yılı için 3.300 TL’lik istisnadan yararlanılamıyor 


Ancak, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan edilmeyen veya süresinde verilen beyannamede yer almayan konut kirası gelirlerini, süresinden sonra verilen beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabiliyor.

Kira gelir beyannamesi kimler verecek?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com