05 / 05 / 2024

Kira gelir beyannamesi kimler verecek?

 Kira gelir beyannamesi kimler verecek?

Gelir Vergisi Kanununa göre senede iki eşit taksit şeklinde ödenen kira gelir vergisi için beyanname verilmesi gerekiyor.Peki kira gelir beyannamesi kimler verecek?


Kira gelir beyannamesi kimler verecek?

1 Ocak 2014 ile 31 Aralık 2014 tarihleri arasında elde edilen kira gelirleri için vergi ödenmesi gerekiyor.Mesken veya işyerini kiraya veren her mal sahibi değil, kiralamalardan istisna bedelinden yüksek gelir elde edenler vergi mükellefi oluyor. 


Kira gelirine konu mal ve haklar, Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde şu şekilde tanımlanmıştır;

- Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı,

- Voli mahalleri ve dalyanlar,

- Gayrimenkullerin ayrı olarak kiraya verilen mütemmim cüzileri ve teferruatı ile bilumum tesisatı, demirbaş eşyası ve döşemeleri,

- Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar.


Kira gelir vergisi mükelleflerinin, kira vergisi ödemelerinden önce beyanname vermeleri gerekiyor. Beyannameler 1 - 25 Mart tarihleri arasında veriliyor.Peki kira gelir beyannamesi kimler verecek?


Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden;2014 yılı boyunca elde edilen mesken kira gelirlerinin 3.300 TL'nin,işyeri kira gelirlerinin 27.000 TL üstünde olması halinde vergi beyannamesi veriliyor.


Kira beyannameleri 1 - 25 Mart tarihleri arasında veriliyor. Buna göre hala istisna bedelinden yüksek geliri olup da beyanname vermeyenlerin son 5 günü bulunuyor.


Beyannameler vergi dairesinden de internet üzerinden önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile de verilebiliyor.

Kira geliri beyannamesinde damga vergisi 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com