02 / 05 / 2024

Kira beyanname verme süresi 31 Mart'a kadar uzatıldı!

 Kira beyanname verme süresi 31 Mart'a kadar uzatıldı!

Bir sene boyunca elde edilen kira gelirinin istisna bedelinin üstünde olması halinde beyanname verilip,vergi ödemesi yapılması gerekiyor. 2015 yılı için beyanname verme süresi son günü 25 Mart olarak belirlenmişti.Kira beyanname verme süresi 31 Mart'a kadar uzatıldı..


Kira beyanname verme süresi 31 Mart'a kadar uzatıldı!

Gayrimenkullerini 2014 yılı içerisinde kiraya veren kimselerin, kira gelir vergisi ödemeleri gerekiyor. Vergi için öncelikle beyanname veriliyor.

Beyannameyi her kira geliri elde eden gayrimenkul sahibi vermiyor. Belirlenen istisna bedelinden yüksek oranda gelir elde eden kimseler vergi mükellefi oluyor, ancak istisna bedelinin altında gelir elde edenler mükellef olmuyor.

Beyanname; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılıyor. 

Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.

Beyanname verip vermemesi gerektiğine karar veremeyenler için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan "Kira beyan testi" bulunuyor. Testin çözülmesi halinde beyanname verilmesi gerekip gerekmediği sonuçlanmış oluyor. 

Mükelleflerin, 1 Ocak 2014 – 31 Aralık 2014 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için beyan verme son günü 25 MART 2015 olarak belirlenmişti.Ancak, 23.03.2015 tarih ve VUK-72 / 2015 -2 sayılı Vergi Usul Kanunu Sirküleri ile beyanname verme süresi uzatıldı.

2014 takvim yılına ait Yıllık Gelir Vergisi Beyannamelerinin verilme süreleri 31 MART 2015 Salı günü mesai saati bitimine kadar uzatıldı.

Vergi ödemeleri ise ilk taksit için 31 Mart'ta sona eriyor. İkinci taksitler ise Temmuz ayında ödenecek.

İnternetten kira beyannamesi nasıl verilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com