Mesken,işyeri gibi taşınmaz kiralamalarında kira sözleşme süresinin yenilenmesi halinde, mal sahibi kiracısına belli oranlarda kira artışı uyguluyor.Peki kira artışı hangi orana göre yapılır?
Kira artışı hangi orana göre yapılır?
Kira kontratlarında kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Kira bedelinde yapılacak zammın da Borçlar Kanununda belirtilen sınır içerisinde hesaplanması gerekiyor.
Mesken ve işyerinde kira artış oranları farklı hesaplanıyor. Meskende kiracıya üretici fiyat endeksir oranlarında zam yapılırken, işyerinde bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor.
Borçlar Kanununun 344.maddesinde kira artışı ile ilgili şu esaslar yer alıyor:
II. Belirlenmesi
MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.
Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.
ÜFE'ye göre hesaplanan kira artışı örnek hesaplaması şu şekilde:
Örnek hesaplama..
Ocak 2015 verilerine göre; Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %0,33 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %0,33 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,28 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %9,59 artış gösterdi.
Kira zam hesabında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre, Şubat ayında kiracıya en fazla %3,28 oranında zam yapılacak.
Örnek kira artış oranı hesabı..
Kira bedeli: 1.000 TL
Kira zam oranı: yüzde 3,28
Zam bedeli: 32,8 TL
Zamlı kira bedeli: 1032,8 TL
Nisan ayı kira artış oranları yarın itibari ile açıklanacak.
Kira sözleşmesinde kira artış oranı yoksa ne olur?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com