05 / 05 / 2024

Kira artış oranı nedir?

 Kira artış oranı nedir?

Kira sözleşmeleri ve kira bedellerinin artışı ile ilgili düzenlemeler yasalara göre yapılıyor.Peki kira artış oranı nedir?Kira artış oranı neye göre belirlenir?İşte kira artış oranı..


Kira artış oranı nedir?

Kira sözleşmelerinin yenilenmesi durumunda kira artışı gündeme geliyor.Her sene yenilenen sözleşmelerle birlikte kiracılara belirli bir miktarda zam uygulanıyor.Kira artışı ev sahibinin isteği oranda yapılamıyor.Kira bedeline ne kadar artış yapılacağı Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor.Kira bedeline artışa ilişkin yasalr bir yıldan fazla sözleşme yapanlar için de geçerli oluyor.


Söz konusu kira bedeline artış yasal düzenlemelerde esas alınarak Üretici Fiyat Endeksine(ÜFE) göre yapılıyor.ÜFE; belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurtiçine satışa konu olan ürünlerin,üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.ÜFE de belirlenen kira artış oranlarının dışına çıkılamıyor.


Belirlenen esaslar meskenler için szö konusu oluyor.İşyerleri bu kapsama dahil edilemiyor.Onlar için ÜFE sınırlama bulunmuyor.İşyeri kiralamalarında 2020 yılına kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor.Bu durumda işyeri sahibi kiracısına isteği oranda zam yapabiliyor.


Konut kira artış oranı hesaplamalarında; hangi oranın kullanılması gerektiğine ilişkin açıklamalar TÜİK tarafından yapılıyor.TÜİK,her ay  kira artışının ne kadar olcağına ilişkin bilgiler veriyor.


Kira artış oranı nedir?

Yeni kira kanunu olarak da nitelendirilen Borçlar Kanununda yer alan madde 344'te kira artışının nasıl olacağı açıklanıyor:


MADDE 344 - 

"Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.



Kira tespit davası nasıl açılır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com