11 / 05 / 2024

Kentsel dönüşüm kira yardımı süresi!

Kentsel dönüşüm kira yardımı süresi!

Riskli yapıların yıkılıp yerine yenilerinin inşa edilmesi kentsel dönüşüm kapsamına giriyor ve bu yüzden evini boşaltan malik ve kiracılara belirli süre kira yardımı yapılıyor.İşte kentsel dönüşüm kira yardımı süresi..


Kentsel dönüşüm kira yardımı süresi!

Kentsel dönüşüm, toplumsal, ekonomik ve mekansal olarak yeniden ele alındığı ve kentteki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale getirilmesi için yıkıp yeniden yapma, canlandırma, sağlıklaştırma veya yeniden yapılandırma için proje üretilmesi ve uygulama süreci olarak karşımıza çıkıyor. 


Kentsel dönüşüm projeleri için ilk olarak vatandaşların talepte bulunmaları gerekiyor. Vatandaşların Bakanlık yetkili kuruluşlarına bir dilekçe ile başvuru yapmaları yeterli oluyor.


Yapıların hazırlatmış olduğunuz Deprem Risk Raporunun Bakanlıkça onayı ile riskli İ ilan edildikten sonra Kanuna göre yapı yıkılıyor.Yapıdaki herkes tapudaki hissesi oranında  arsa hissedarı oluyor. 


Kentsel dönüşümde anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki yapılar ile uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren bazı yardımlar yapılıyor. Bu yardımlar arasında kentsel dönüşüm kira yardımı,taşınma yardımı gibi yardımlar da yer alıyor. 


Kira yardımı belli bir süre içerisinde, belli miktarlarda bu yardıma başvuran hak sahiplerine yapılıyor.Söz konusu aylık kira bedeli, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Tüketici Fiyatları Endeksi oranında güncelleniyor. 


Ayrıca yapılacak kira yardımının ilk beş aya kadar olan kısmı, taşınma masrafları da dikkate alınarak peşin olarak ödenebiliyordu. Ancak Kentsel dönüşüm kira yardımında daha önce yapılan "5 aylık toplu ödeme"den Şubat ayı itibariyle vazgeçildi.Peki kentsel dönüşüm kira yardımı süresi ne kadar? 


Kat maliklerine yapılacak kira yardımı en fazla 18 ay olarak belirleniyor.Kiracılar ise, taşınma masrafları da dikkate alınarak, bir defaya mahsus kira yardımı alabiliyor. Kira yardımı alan malikler kentsel dönüşüm kredisi faiz desteğinden yararlanamıyor. 

Kentsel dönüşüm kira yardımı şartları nelerdir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler