08 / 05 / 2024

Kentsel dönüşüm kira yardımı için gerekli belgeler!

 Kentsel dönüşüm kira yardımı için gerekli belgeler!

Kentsel dönüşümden faydalanarak riskli yapılarını yıktıran vatandaşlara devlet kira yardımında bulunuyor. Kira yardımı için bazı belgelerin temin edilmesi gerekiyor.Peki kentsel dönüşüm kira yardımı için gerekli belgeler nelerdir?


Kentsel dönüşüm kira yardımı için gerekli belgeler!

6306 sayılı "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi" hakkında kanun’un 5. maddesine göre; anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan binaların maliklerine, kiracılara ve yıkılan riskli bina da işyeri bulunanlara geçici konut veya işyeri tahsisi ya da bankalardan kullanılacak krediler için faiz desteği yapılabiliyor. 

Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamındaki riskli yapıların yeniden yapılması için güçlendirmesinde kullanılmak üzere Kentsel Dönüşüm kira yardımı alabilmek için Bakanlıklara başvuru yapmak gerekiyor.

Her yıl Türkiye İstatistik Kurumu'nun, tüketici fiyatları endeksi oranına göre kira yardımı güncelleniyor.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın her yıl açıklamış olduğu kira yardımı bedelleri, illerin nüfus sayısına göre değişiklik gösteriyor, nüfusu az olan illerde kira yardımı tutarı da azalıyor.

Kira yardımı için gerekli belgelerin temin edilmesi ve bir başvuru dilekçesinin hazırlanması gerekiyor.Kentsel dönüşüm kira yardımı gerekli belgeler şu şekilde:

*Malik Başvurusu İçin:

-Ek-1 Başvuru Formu (Kurumda Verilecek) 

-Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi 

-Konut veya İşyerinin Bağımsız Bölümünü Gösterir Tapu Belgesi Aslı ve Fotokopisi:Tapu arsa paylı ise; bağımsız birimin kime ait olduğunu gösterir Emlak Vergi Beyannamesi (İlgili Belediyeden alınacak, yetkili birim amiri tarafından imzalanmış ve mühürlü, bağımsız birim numarasını ve bağımsız birimin hisse oranını gösterir olmalı ) veya son 3 aya ait elektrik, su ve doğalgaz faturalarından birinin aslı (son 3 aya ait fatura; malikin adına kayıtlı, açık adres ve bağımsız bölüm numarasını gösterir olmalı) 

-Taşınmaza Ait Güncel Tapu Kaydı (yetkili birim amiri tarafından imzalanmış ve mühürlü) 

-Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Örneği Aslı (Nüfus Müdürlüğünden alınacak, ıslak imzalı olmalı) 

-Kamu Bankalarına Ait (IBAN) Numarasını Gösteren Hesap Cüzdanı Fotokopisi (Mümkün olması halinde Ziraat Bankası ve Halkbankası, vadesiz hesap) 

*Vekâletname ile başvuru yapılacak ise; 

-Vekâletname ile yapılacak başvurularda vekâletnamede “6306 sayılı Kanun kapsamında yapılacak kira yardımı başvurusu için yetki verilmesi” ibaresinin yer alması

-Vekaletname aslı ve fotokopisi

-Vekâletname ile birlikte vekilin kimlik aslı ve fotokopisi

Kentsel dönüşüm taşınma yardımı 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com