07 / 05 / 2024

Kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu için istenen belgeler!

Kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu için istenen belgeler!

Gayrimenkulleri riskli olarak tespit edilen hak sahipleri; kira yardımı için bulundukları ildeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuru yapabiliyor.Peki kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu için istenen belgeler nelerdir?


Kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu için istenen belgeler!

Kentsel dönüşüm, 6306 sayılı Afet Riskli Yapıların Yenilenmesi Hakkında Kanunda yer alıyor.Kanuna göre Türkiye’ nin neresinde olunursa olunsun  eski, ekonomik ömrünü tamamlamış,yıkılacak durumdaki evi bu kanun ile Devletin sağlamış olduğu yapım kredisi, kira yardımı, belediye harç ,vergi avantajlarını da kullanarak yeniden yapılabilme imkanına veriliyor.


Yapılacak olan kira yardımı aylık 735 Türk Lirasını, yardım süresi ise, 18 ayı geçemiyor.Aylık kira bedeli, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Tüketici Fiyatları Endeksi oranında güncelleniyor.


Yapılarda kiracı veya sınırlı aynî hak sahibi olarak ikamet edenlere veya işyeri işletenlere, Bakanlıkça belirlenecek oranda defaten kira yardımı yapılabiliyor.


Konutu veya işyeri riskli olarak tespit edilen hak sahiplerinin; kira yardımı için bulundukları ildeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuru yapması gerekiyor. Peki kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu için istenen belgeler nelerdir?


KİRA YARDIMI BAŞVURUSU İÇİN İSTENEN BELGELER

Malik Başvurusu İçin:

1.Ek-1 Başvuru Formu (Kurumda Verilecek) 


2.Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi 


3.Konut veya İşyerinin Bağımsız Bölümünü Gösterir Tapu Belgesi Aslı ve Fotokopisi 


Tapu arsa paylı ise; bağımsız birimin kime ait olduğunu gösterir Emlak Vergi Beyannamesi (İlgili Belediyeden alınacak, yetkili birim amiri tarafından imzalanmış ve mühürlü, bağımsız birim numarasını ve bağımsız birimin hisse oranını gösterir olmalı ) veya son 3 aya ait elektrik, su ve doğalgaz faturalarından birinin aslı (son 3 aya ait fatura; malikin adına kayıtlı, açık adres ve bağımsız bölüm numarasını gösterir olmalı) 


4. Taşınmaza Ait Güncel Tapu Kaydı (yetkili birim amiri tarafından imzalanmış ve mühürlü) 


5. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Örneği Aslı (Nüfus Müdürlüğünden alınacak, ıslak imzalı olmalı) 


6. Kamu Bankalarına Ait (IBAN) Numarasını Gösteren Hesap Cüzdanı Fotokopisi (Mümkün olması halinde Ziraat Bankası ve Halkbankası, vadesiz hesap) 



Vekâletname ile başvuru yapılacak ise; 

1. Vekâletname ile yapılacak başvurularda vekâletnamede “6306 sayılı Kanun kapsamında yapılacak kira yardımı başvurusu için yetki verilmesi” ibaresinin yer alması


2. Vekaletname aslı ve fotokopisi


3. Vekâletname ile birlikte vekilin kimlik aslı ve fotokopisi

Kentsel dönüşümde kira yardımı şartları nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com