08 / 05 / 2024

Kentsel dönüşüm kararı nasıl alınır?

 Kentsel dönüşüm kararı nasıl alınır?

Ağır hasar görmüş,yıkılma tehlikesi geçirmiş yapılar riskli yapı olarak nitelendiriliyor.Söz konusu riskli yapılar için kentsel dönüşüm uygulanabiliyor.Peki kentsel dönüşüm kararı nasıl alınır?İşte kentsel dönüşüm hakkında bilinmeyenler..


Kentsel dönüşüm kararı nasıl alınır?

Ekonomik ömrünü tamamlamış, risk teşkil eden binalar, kentsel dönüşüm kapsamında değerlendiriliyor.Bina yaşı uzun bir süre olmuş ve yapının bodrum katında rutubetin olması halinde, kolon ve kirişlerdeki demirlerinde pas varsa, binanın herhangi bir katında taşıyıcı sisteminde ciddi çatlaklar bulunuyorsa yapı, "riskli" niteliği taşıyor.


Kentsel dönüşümde riskli alanlarda bulunan riskli yapıların tespit edilmesi sonucunda riskli raporu alınıyor.Bu raporun alınmasından sonra kentsel dönüşüm için başvuruda bulunulabiliyor.


Kentsel dönüşüm için bina sakinlerinden birinin  tapu belgesi ve kimlik fotokobisiyle müracaatı yeterli oluyor.


Riskli yapılar, 6/3/2007 tarihli ve 26454 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre tespit ediliyor.


Riskli yapı olarak tapu kütüğüne kaydedilen taşınmazların maliklerine, altmış günden az olmamak üzere süre verilerek riskli yapıların yıktırılması isteniliyor.


Maliklerin binalarının yıktırılıp yıktırılmadığı kontrol edilip,yıkılmamış ise altmış gün daha veriliyor.Eğer yine de yıktırılmaz ise mülki amirler tarafından yıkım işlemi gerçekleştiriliyor.


Bakanlık veya İdare tarafından yapılan yıktırmanın masrafları, ilgili tapu müdürlüğüne bildiriliyor. Tapu müdürlüğü, yıkılan binanın paydaşlarının müteselsil sorumlu olmalarını sağlamak üzere tapu kaydındaki arsa payları üzerine masraf tutarında müşterek ipotek belirtmesinde bulunarak Bakanlığa veya İdareye ve binanın aynî ve şahsî hak sahiplerine bilgi veriyor.




Kentsel dönüşüm kredisi 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com