04 / 05 / 2024

Kat mülkiyeti nasıl kurulur?

 Kat mülkiyeti nasıl kurulur?

İnşaat çalışmaları sona ermemiş olan yapıların bağımsız bölümlerine kat mülkiyeti tapusu verilmiyor. Peki kat mülkiyeti nasıl kurulur? İşte kat mülkiyetinin kurulması..


Kat mülkiyeti nasıl kurulur?

Kat mülkiyet; tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından bağımsız mülkiyet hakları kurulabiliyor. Kat mülkiyeti, söz konusu durumda arsa payı ve ana gayrimenkuldeki ortak yerlerle bağlantılı özel bir mülkiyet türüne ait tapuya deniyor.


İnşaat çalışmaları bitmemiş olan yapıların bağımsız bölümlerine kat mülkiyeti tapusu verilmiyor. Bu yapılara kat irtifak tapusu veriliyor. Peki kat mülkiyeti nasıl kurulur? diyorsanız işte yanıtı..


Kat mülkiyeti kurulabilmesi için; ana yapının inşaatının tamamlanmış olması,bölümlerin birbirinden bağımsız olması

ana yapının tümüyle kat mülkiyetine çevrilmesi,ana yapının kagir yapı olması ve ana yapının iskan belgesinin alınmış olması gerekiyor.


Kat mülkiyetinin kurulması hususunda o gayrimenkulün maliki veya bütün paydaşlarının aşağıda yazılı evraklar ile birlikte tapu idaresinde istemde bulunması gerekiyor: 

 

- Genel inşaat projesi,

- Vaziyet planı,

- Yapı kullanma izin belgesi (iskan)

- Her bağımsız bölümün arsa payını, kat, daire, iş bürosu gibi nevini ve bunların birden başlayıp sıra ile giden numarasını, varsa eklentisini gösteren liste,

- Yönetim planı,

- Maliklerin nüfuz cüzdanları ile vesikalık fotoğrafları.

Kat mülkiyeti almak kaç para?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com