22 / 11 / 2024

Kat mülkiyeti almak için gerekli evraklar nelerdir?

Kat mülkiyeti almak için gerekli evraklar nelerdir?

Tamamlanmış bir yapıda bağımsız bölüm üzerinde kat mülkiyeti kurulabiliyor.Kat mülkiyeti kurulabilmesi için gerekli evrakların temin edilmesi ve kat mülkiyeti masrafının ödenmesi gerekiyor.Peki kat mülkiyeti almak için gerekli evraklar nelerdir?


Kat mülkiyeti almak için gerekli evraklar nelerdir?

Tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından, bu Kanun hükümlerine göre, bağımsız mülkiyet hakları kurulabiliyor.Kat Mülkiyetleri Kanununda kat mülkiyetin nasıl kurulacağına ilişkin bilgilere yer veriliyor.


2814 sayılı kanuna göre kat mülkiyetinin kurulabilmesi hususu şu şekilde ele alınıyor: "Bu mülkiyete konu olan ana yapının bağımsız bölümlerinden her biri o bölümün kat mülkiyetinin kurulması anındaki değeriyle oranlı olarak, tahsis edilmiş olan arsa payının, ortak mülkiyet şartlarına göre açıkça gösterilmek suretiyle kurulur. Sonradan arsa payının düzeltilmesi için dava açılabilir."


Bitmiş ve yapı kullanma izin belgesi alınmış bir binanın kat mülkiyetinin kurulması için; gayrimenkul eğer bir kişinin ise onun ya da birden çok şahsın müşterek malı ise bütün paydaşların imzaladığı dilekçe ve gerekli evraklar ile tapuya müracaat etmeleri gerekiyor.Peki kat mülkiyeti almak için gerekli evraklar nelerdir?


Kat mülkiyeti için gerekli evraklar şu şekilde:


*Dilekçe: Bütün bağımsız bölümlerin ayrı ayrı değerleri ile bu bölümlere, değerleri ile orantılı olarak ayrılan arsa paylarını gösterir tümmaliklerce imzalanmış dilekçe.(istenildiğinde bu dilekçe tapu sicil müdürlüğü görevlilerince yazılır.)


*Vaziyet Planı: Bir arsa üzerine yapılacak birden fazla yapıların (blok veya ayrı ayrı) arsa içindeki konumu ile varsa özel yol, yeşil saha, spor tesisleri gibi ortak yerlerin açıkça gösterilmesi ve belediyece tasdik edilmiş olması gerekiyor. Genel inşaat projesinde, vaziyet plan mevcut ise ayrıca vaziyet planı ibrazına gerek duyulmuyor.


*Genel İnşaat Projesi: Bir mimar veya mühendis tarafından yapılmış olması ve doğruluğunun belediyece (belediye sınırları dışındabayındırlık ve iskân müdürlüğünce) tasdik edilmiş olması gerekiyor.


*Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskânRuhsatı): Tüm bağımsız bölümlere ilişkin yapı kullanma izin belgesi aranıyor.


*Fotoğraf: Ana gayrimenkulün ön ve arka cephelerini ve mümkünse yan cephelerini gösterir, en az 13 x 18 cm. boyutlarında ve hangi ada parsele ilişkin olduğu belediyece tasdik edilmiş olması gerekiyor.


*Yönetim Planı: Ana gayrimenkulün yönetimin düzenleyen yönetim planının her sayfasının bütün maliklerce imzalanmış olması gerekiyor.


*Liste: Listenin, her bağımsız bölümün arsa payını, kat, daire, iş bürosu gibi niteliğini ve bunların birden başlayıp sıra ile giden numarasını,varsa eklentisin göstermesi ve ana gayrimenkulün maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanması ayrıca noterden tasdikli olması gerekiyor.


*Maliklerin son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde ikişer adet vesikalık fotoğrafları (Resmi senet ve tapu senetlerine yapıştırılması için)


*Maliklerin veya temsilcilerinin fotoğrafı nüfus cüzdanları.


*Kat irtifaklı bir taşınmaz malın kat mülkiyetine geçişinde; 1, 2, 3, 6 ve 7 inci maddelerdeki belgeler kat irtifakı tesisinde alındığından yeniden ibraz edilmesine gerek yoktur. Sadece, yapı kullanma izin (iskân ruhsatı), fotoğraf ve yönetim planının (verilmemiş ise) ibrazı halinde maliklerden birinin veya yöneticinin talebine istinaden kat mülkiyeti kuruluyor.

Kat mülkiyeti ne zaman sona erer?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler