03 / 05 / 2024

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin geriye dönük feshi!

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin geriye dönük feshi!

Kat karşılığı inşaatın tamamlanma oranı yüzde 90 'ı bulmadığı durumda, müteahhitin yükümlülüklerini yerine getirmemesinden kaynaklanan feshin geriye etkili sonuç doğurması gerekiyor. İşte kat karşılığı inşaat sözleşmesinin geriye dönük feshi...


Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin geriye dönük feshi!

Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri, arsası üzerinde bina inşa etmek isteyen kimseler tarafından hazırlanıyor. Kat karşılığı inşaat sözleşmesi arsa sahibi veya sahipleriyle arsa payı karşılığı inşaatı yapmayı taahhüt eden yüklenici arasında imzalanıyor.


Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin geçerli olabilmesi için noter huzurunda imzalanmış olması gerekiyor. Kat karşılığı inşaat sözleşmesi kapsamında tarafların hak ve yükümlülüklere yer veriliyor. 


Peki Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin geriye dönük feshi nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı...


Geriye dönük fesih halinde, arsa sahibi ile müteahhit hiç sözleşme imzalamamış olsalardı, o duruma dönmelerini sağlayacak bir şekilde sözleşme ilişkisinin tasfiye edilmesi amaçlanıyor. Mahkeme feshin geriye etkili olduğuna karar verirse bu amacı gerçekleştirecek adil ve hakkaniyete uygun bir şekilde sözleşmenin tasfiyesi gerçekleştiriliyor.


Bu da arsanın tamamen arsa sahibinin tasarruf yetkisine dönmesi, eğer sözleşme tapuya şerh edildiyse sözleşmenin tapudan terkin edilmesi, müteahhite devredilen arsa payı varsa onun arsa sahibine iadesi; buna karşılık müteahhidin yaptığı inşaatın maliyetinin arsa sahibi tarafından müteahhide ödenmesi anlamına geliyor.


Yargıtay'ın yerleşik içtihadına göre, inşaatın tamamlanma oranı %90'ı bulmadığı takdirde, müteahhitin yükümlülüklerini yerine getirmemesinden kaynaklanan feshin geriye etkili sonuç doğurması gerekiyor. İnşaatın tamamlanma oranı, sözleşme konusu gayrimenkul inşaatının tüm unsurları dahil edilerek hesaplanmalıdır. İnşa edilen bir bina inşaatı olabileceği gibi, birden çok binadan oluşan site inşaatı da olabiliyor.


Her iki durumda da inşaata dahil ortak alanların da %90'lık orana dahil edilmesi gerekir. Ayrıca %90'lık oran sadece arsa sahibinin payına düşen bölümler dikkate alınarak değil, müteahitin payına düşen bölümler de dahil edilerek tüm projenin hesaba katılması gerekiyor.


Nitekim Yargıtay 15. Hukuk Dairesi verdiği bir kararında, "Davalı yüklenici inşaatı, kendisine ait bölümler de dikkate alınarak tamamen bitirmedikçe ve ortak alanlardaki noksanlıkları da tamamlamadıkça iskan ruhsatı alamayacağına göre inşaatın teslimine hazır hale getirilmediği ortadadır" ifadelerini kullanarak bu görüşü destekleyen bir karar veriyor. 


Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde dikkat edilecek hususlar!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com