03 / 05 / 2024

Kat irtifaklı ev almanın sakıncaları nelerdir?

 Kat irtifaklı ev almanın sakıncaları nelerdir?

Kat irtifaklı tapular, inşaat devam ederken proje üzerinden gayrimenkul alınıyorsa, müteahhit firmanın verdiği arsa tapuları oluyor. Peki Kat irtifaklı ev almanın sakıncaları nelerdir? İşte Kat irtifaklı ev almanın sakıncaları...


Kat irtifaklı ev almanın sakıncaları nelerdir?

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre taşınmaz mallar üzerinde kat mülkiyetinden önce kat irtifakı kurulabiliyor. Kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından bu Kanun hükümlerine göre kurulan irtifak hakkına "Kat irtifakı" adı veriliyor.


Kat irtifaklı daire tapuları; yukarıda belirtildiği gibi inşaat çalışmaları bitmemiş yapılardaki bağımsız bölümler üzerinde kurulabildiği gibi, inşaatı tamamlanmış ancak henüz iskan belgesi alınmamış yapılarda da söz konusu oluyor.


Bir diğer ifade ile inşaatı bitmemiş bir yapıdan kat irtifaklı daire tapusu alıyorsanız, iskan belgesi alınmamış ve yasal olarak oturama başlanmasına izin verilmemiş yapıdan ev aldığınız anlamına geliyor.


Peki Kat irtifaklı ev almanın sakıncaları nelerdir? İşte Kat irtifaklı ev almanın sakıncaları...


Kat irtifaklı ev almanın bazı sakıncaları bulunuyor. Kat irtifaklı ev alınması durumunda bu hakkın mülkiyete dönüştürülmesi gerekiyor.

DÖnüştürülmez ise kat irtifaklı ev resmi olarak inşaat halinde gözüken ve iskan belgesi olmayan ev oluyor. Bu nedenle bu yapılarda yapılan satışlarda evin değil arsa hissesinin satışı gerçekleşiyor.Buna göre alıcıya verilen tapu da kat irtifaklı tapu yani arsa tapusu oluyor.


Kat irtifaklı yapıların satışlarında bankalar ise konut kredisi kullandırmıyor ve aynı zamanda elektrik ve su gibi abonelikler şantiye aboneliğinden veriliyor. Bu nedenlerde dolayı kat irtifaklı evlerin satışı pek tavsiye edilmiyor.

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş ücreti 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com