02 / 05 / 2024

İnşaatı bitmemiş evin emlak vergisi!

İnşaatı bitmemiş evin emlak vergisi!

Kat irtifaklı ev, inşaat çalışmaları başlamadan veya devam eden bir yapılar olarak karşımıza çıkıyor. Peki inşaatı bitmemiş evin emlak vergisi ne olur? diyorsanız işte yanıtı...


İnşaatı bitmemiş evin emlak vergisi!

Kat irtifakı, henüz yapı yapılmamış veya yapısı bitmemiş bir arsa üzerinde kuruluyor. Kat irtifaklı yerlerde inşaatın, kat irtifakının tapu kütüğüne tescilinden itibaren beş yıl içinde tamamlanması ve iskan raporunun alınması gerekiyor. 


Ancak, günümüzde müteahhitle yaşanan sorunlar nedeni ile kat irtifakı çoğu zaman iskan alınmadığı için kat mülkiyetine çevrilemiyor. 


Kat irtifaklı evler resmi olarak inşaat halinde gözüken ve iskan belgesi olmayan ev oluyor. Bu nedenle bu yapılarda yapılan satışlarda taşınmazın değil arsa hissesinin satışı gerçekleşmiş oluyor.


Kat irtifaklı ev alanlar aslında arsa payını satın almış oluyor. Buna göre alıcıya verilen tapu, kat irtifaklı ev yani arsa tapusu oluyor.


Kat irtifaklı taşınmazların satışlarında kimi bankalar konut kredisi kullandırmıyor ve aynı zamanda elektrik ve su gibi abonelikler şantiye aboneliğinden veriliyor.  


Peki inşaatı bitmemiş evin emlak vergisi ne olur? diyorsanız işte yanıtı...


GİB 07.08.2012 tarih ve 1.22.6618-2457 sayılı özelge gereğince kat irtifakı olan gayrimenkuller için arsa değil, bina vergisi (yani ev, büro ve dükkân vergisi) ödeniyor.


3 soruda vergi affı ve yapılandırması!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com