02 / 05 / 2024

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş ücreti 2016!

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş ücreti 2016!

Kat irtifaklı tapudan kat mülkiyetli tapuya geçiş işlemi, tapu kütüğünde gerçekleştirilen düzeltme işlemi oluyor. Peki kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş ücreti 2016 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...


Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş ücreti 2016!

Kat irtifakı, arsa üzerine yapılan bina henüz tamamlanmadan alınan tapu belgesinde yazan ibare oluyor. Buna göre bina henüz tamamlanmamış olsa da hak sahiplerinin arsa üzerindeki payları ve yapılan/yapılacak olan binadaki bağımsız bölümlerdeki hakları kanunen garanti altına alınmış olur. 


Ancak binanın tamamlanması ve binada oturmak için izin alınması ile birlikte bu durum değişiyor. Kat irtifakında tapuda yazan “arsa” ifadesinin, binanın tamamlanmasıyla birlikte “bina” ifadesine dönüştürülmesi gerekiyor. Ayrıca hak sahiplerinin sahip olmuş oldukları bağımsız bölümler de tamamlanmış olduğundan dolayı tapuda bu da “mülkiyet” kavramıyla belirtilliyor.


Kat irtifakından kat mülkiyetine geçmek için öncelikle binada oturma izninin ilgili belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni Birimi’nden alınması gerekiyor. Bu belgenin alınmasından sonra kat irtifakından kat mülkiyetine geçmek oldukça kolaydır. Bunun için tapu sahiplerinden herhangi birisinin iskan belgesi ile birlikte Tapu Müdürlüğü’ne başvurması yeterli oluyor.  


Bu müracaat esnasında kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş ile ilgili bir de dilekçe yazılması gerekiyor. Yazılan dilekçeye iskan belgesi de eklenerek tapu müdürlüğüne başvuru yapıldığında binanın tüm kat irtifakı tapuları, kat mülkiyetine çevriliyor. Peki kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş ücreti 2016 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...


Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş ücreti belediyeden belediyeye değişmekle birlikte ortalama olarak aşağıdaki miktarlarda tahsil ediliyo:


Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş ücreti 2016...

2 - 10 Bağımsız bölüme kadar 325,00

11 - 20 Bağımsız bölüme kadar 385,00

21 'den fazla bağımsız bölümlü yerler için 420,00

1 Bağımsız bölümlü ve 2-3 katlı binalar 855,00 

İskan olmadan kat mülkiyeti alınır mı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com