02 / 05 / 2024

Kat irtifakı olan daireye kredi çıkar mı?

 Kat irtifakı olan daireye kredi çıkar mı?

Kat irtifaklı tapu, henüz inşaatı başlamamış veya inşaat çalışmaları bitmemiş bir yapıdaki ev için, alınan tapu oluyor. Peki kat irtifakı olan daireye kredi çıkar mı? diyorsanız işte yanıtı...


Kat irtifakı olan daireye kredi çıkar mı?

Kat irtifakı, bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından bu Kanun hükümlerine göre kurulan irtifak hakkı olarak ifade ediliyor.


Bir arsa üzerinde kat irtifakları ancak sözleşmede veya dilekçede her kat irtifakının ilgili bulunduğu bağımsız bölüme tahsisi istenen arsa payı, arsanın kayıtlı olduğu kütüğün   hanesinde belirtilmek suretiyle kuruluyor ve yapının, verilen projeye göre tamamlanmasından sonra kat mülkiyetine konu olacak bağımsız bölümlerinin numarası ve bu bölümlere bağlı eklentiler kütüğün beyanlar hanesinde belirtiliyor.  


Kat irtifaklı daire almanın bazı sakıncaları da bulunuyor. Kat irtifaklı daire alınması halinde bu hakkın mülkiyete dönüştürülmesi yararlı oluyor.Peki kat irtifakı olan daireye kredi çıkar mı? diyorsanız işte yanıtı...


Bankadan konut kredisi kullanarak daire satın almak isteyenler, dairenin  tapusunun kat irtifakı olması halinde zorluk yaşayabiliyor.


Kimi bankalar kat mülkiyeti olmayan dairelere konut kredisi vermek istemeyebiliyor. Ancak kimi bankalar ise anlaşmalı olduğu konut projeleri için kat irtifakı tapusuna kredi verebiliyor.

Kat mülkiyeti tapusu nasıl çıkarılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com