26 / 04 / 2024

Kadastro mahkemesi vekalet ücreti nedir?

Kadastro mahkemesi vekalet ücreti nedir?

Kadastro davalarında sürecin nasıl işlediği,vekalet ücretinin ne olması gerektiği Kadastro Kanunu kapsamında ele alınıyor. Peki kadastro mahkemesi vekalet ücreti nedir?


Kadastro mahkemesi vekalet ücreti nedir?

Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun tanıdığı imkanlar saklı kalmak ve davada menfaatleri zıt olmamak şartıyla, kadastro işlerinde karı ve koca birbirlerini vekil tayin edebiyor. Kadastro veya sulh hakimi tarafından tasdik edilmiş vekaletnameler de geçerli oluyor. 

Kamu kurum ve kuruluşları, taraf olduğu işlerde; avukatlarıyla, avukatları bulunmadığı takdirde, daire amiri veya daire amirinin yetkili kılacağı memurlarca temsil ediliyor. Peki kadastro mahkemesi vekalet ücreti nedir?

Avukat veya dava vekili ile takip edilen davalarda vekalet ücreti; davanın önemi, vekilin sarf ettiği emek, tarafların davada iyi niyetle hareket edip etmediği, hak ve eşitlik kuralları göz önünde tutularak maktuan takdir ve tayin olunuyor. 

Takdir edilecek vekalet ücretinin miktarı keşif yapılmışsa, taşınmaz malın değerine göre avukatlık ücret tarifesinin tayin ettiği nispi vekalet ücreti sınırlarının üstünde olamıyor.

Kadastro işlemi ile oluşan tespit ve kayıtların iptali için Devlet veya diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından kayıt lehtarına karşı kadastro mahkemeleri ile genel mahkemelerde açılan davalarda davalı aleyhine vekâlet ücreti dâhil, yargılama giderine hükmolunamıyor.

Kadastro mahkemesi temyiz süresi nedir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com