28 / 03 / 2024

Kadastro mahkemesinin görevleri nelerdir?

 Kadastro mahkemesinin görevleri nelerdir?

Kadastro bölgelerinde tek hakimli ve Asliye Mahkemesi sıfatını haiz yeter sayıda kadastro mahkemesi kuruluyor.Peki kadastro mahkemesinin görevleri nelerdir? İşte kadastro mahkemesinin görevleri..


Kadastro mahkemesinin görevleri nelerdir?

Genel mahkemelere bağlı olan ve  bu kanunların uygulanma sürecinde görev alan ve yetkili kurum olarak karşımıza çıkan ilgili kurum kadastro mahkemesine kadastro mahkemesi adı veriliyor.

Kadastro bölgelerinde tek hakimli ve Asliye Mahkemesi sıfatını haiz yeter sayıda kadastro mahkemesi kuruluyor.Kadastro mahkemesinin yalnız kadastro işlerine münhasır olmak üzere bazı görevleri bulunuyor.Peki kadastro mahkemesinin görevleri nelerdir?

Kadastro mahkemesinin görevleri şu şekilde:

Zaman bakımından görev ve yetki:

Madde 26 – Kadastro Mahkemesi;

A) 10 uncu maddeye göre kadastro komisyonu tarafından gönderilen tutanaklara ait davaları,       

B) 11 inci maddede belirtilen askı ilanı içinde açılan davaları,       

C) Mahalli hukuk Mahkemelerinden 27 nci madde uyarınca Kadastro Mahkemesine devredilen dava ve dosyaları,

D) Kadastro Mahkemelerine dava açıldıktan sonra, tesbitten önceki haklara dayanarak, asli müdahil olarak katılanların iddialarına dair uyuşmazlıkları,İnceler ve karara bağlar.     

(Değişik ikinci fıkra: 22/2/2005 – 5304/7 md.) Kadastro mahkemelerinde görülen davalarda, 3533 sayılı Umumi Mülhak ve Hususi Bütçelerle İdare Edilen Daireler ve Belediyelerle Sermayesinin Tamamı Devlete veya Belediye veya Hususi İdarelere Aid Daire ve Müesseseler Arasındaki İhtilafların Tahkim Yolile Halli Hakkında Kanun hükümleri uygulanmıyor.      

Kadastro mahkemesinde görülmekte olan bir dava konusu taşınmaz mal, 40 ıncı madde uyarınca başkasına devredildiği takdirde, davaya devralan devam ediyor.        

Kadastro mahkemesinin yetkisi her taşınmaz mal hakkında kadastro tutanağının düzenlendiği günde başlar. Bu yetkiyi bölgenin idari sınırları belli ediyor. Yeni ilçe kurulup, teşkilatlanarak faaliyete geçmesi hali hariç, idari kuruluşta yapılan değişiklik sebebiyle daha sonra başka bir bölgeye bağlanan taşınmaz mallara ilişkin uyuşmazlıklar, kadastroya başlama gününde yetkili olan kadastro mahkemesi tarafından karara bağlanıyor.

Kadastro Kanunu 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com