26 / 04 / 2024

Kadastro mahkemesi neye bakar?

Kadastro mahkemesi neye bakar?

Her kadastro bölgesinde tek hakimli ve Asliye Mahkemesi sıfatını haiz yeter sayıda kadastro mahkemesi bulunuyor. Peki "kadastro mahkemesi neye bakar? Kadastro mahkemesi hangi davalara bakar?" diyorsanız işte yanıtı..


Kadastro mahkemesi neye bakar?

Kadastro Kanununun uygulanması ile ilgili dava ve işlere belirlenen usul ve esaslara göre bakmak üzere her kadastro bölgesinde tek hakimli ve Asliye Mahkemesi sıfatını haiz yeter sayıda kadastro mahkemesi bulunuyor. Bu mahkeme hakimleri 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu hükümlerine tabi oluyor.


Kadastro davalarında kadastro hakimi, dava harcı, yargılama giderlerinin tespit ve hesaplanmasında ilgili taşınmaz mala ait son beyan dönemi emlak vergisi değerini esas alıyor.


Kadastro Kanunu kapsamında yer alan bilgilere göre; Kadastro tutanağı düzenlendikten sonra kadastro ekibi çalışma alanında işlerini bitirinceye kadar tespitlere itiraz da edilebiliyor.


Peki "kadastro mahkemesi neye bakar? Kadastro mahkemesi hangi davalara bakar?" diyorsanız işte yanıtı..


Kadastro mahkemesi; taşınmaz mal mülkiyetine ve sınırlı ayni haklara, tapuya tescil veya şerh edilecek veyahut beyanlar hanesinde gösterilecek sair haklara, sınır ve ölçü uyuşmazlıklarına, kadastroya ve tapu sicilini ilgilendiren benzeri davalara ve özel kanunlarca kendisine verilen işlere bakıyor. 


Kadastroya veya kadastro ile ilgili verasete ait uyuşmazlıkları çözümleyebileceği gibi, istek üzerine veraset belgesi de verebiliyor. 

Kadastro mahkemesi vekalet ücreti nedir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com