28 / 03 / 2024

Kadastro mahkemesi nedir?

Kadastro mahkemesi nedir?

Kadastro uygulaması ile ilgili dava ve işlere belirlenen usul ve esaslara göre bakmak üzere kadastro mahkemesi bulunuyor.Peki kadastro mahkemesi nedir?


Kadastro mahkemesi nedir?

Kadastro Kanununa göre dava ve işlere belirlenen usul ve esaslara göre bakmak üzere her kadastro bölgesinde tek hakimli ve Asliye Mahkemesi sıfatını haiz yeter sayıda kadastro mahkemesi kuruluyor. 

Bu mahkemenin hakimleri 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu hükümlerine tabi oluyor.Kadastro mahkemesi, yalnız kadastro işlerine münhasır olmak üzere; 

A) Velisi veya vasisi bulunmayan küçüklere ve kısıtlılara kayyım tayin eder. Bunların menfaatlerini korumak amacıyla Türk Medeni Kanununun hakimin iznini şart kıldığı hallerde bu izni verir.   

B) Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunun 465 ve bunu takip eden maddeleri gereğince adli yardım taleplerini inceleyerek kabul edebilir.   

C) Tutanağı düzenlenen taşınmaz mallara ait ihtiyati tedbir kararı verebilir. Bu kararı hemen o yerin kadastro ve tapu sicil müdürlüklerine bildirir. Tedbir kararı alan taraf karar gününden itibaren usulün örgördüğü süre içinde kadastro mahkemesinde dava açmadığı takdirde tedbir kendiliğinden hükümsüz kalır.    

Bu Kanunun 26 ve 40 ıncı madde hükümleri saklı kalmak üzere, kadastro tutanağının düzenlenmesi gününden ve tutanak sonradan tamamlanmış ve düzeltilmiş ise, o günden sonra doğan haklara dair istekler, taksim şuyuun giderilmesi veya muhdesata bağlı olarak taşınmaz malı iktisap, muhdesatın yıkılıp kaldırılması ve benzeri nitelikte olan ve mahkemeden yenilik doğurucu hüküm almayı gerektiren dava ile ilgili isteklerin incelenmesi, kadastro mahkemesinin görevi dışında oluyor.

Kadastro Kanunu 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com