Kaçak yapının tespit edilmesi durumunda bu aykırılığın giderilmesi için verilen süre içerisinde yapıya ruhsat alınması gerekiyor.Bu işlem dilekçe yazılarak gerçekleştiriliyor.İşte kaçak eve ruhsat alma dilekçesi..
Kaçak eve ruhsat alma dilekçesi!
Belediyeden ruhsat alınmadan başlanan binalar, kaçak inşaat olarak nitelendiriliyor.Ruhsat alınamadan ruhsat alınmadan başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığı tespit edilirse, yapı mühürlenerek inşaat durduruluyor.
Ruhsat alınmış yapılarda herhangi bir değişiklik yapılması da yeniden ruhsat alınmasına bağlı oluyor. Bu durumda; bağımsız bölümlerin brüt alanı aratmıyorsa ve nitelik değişmiyorsa ruhsat, hiçbir vergi, resim ve harca tabi olmuyor.
Kaçak yapının tespit edilmesiyle birlikte, inşaat çalışmalarını durdurma, yapı tatil zaptının yapı yerine asılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılıyor. Bu tebliğ ile yapı sahibinin kaçak yapıya ruhsat alması gerekiyor.
Kaçak yapının yıkılmaması için, kaçak tespit tarihinden itibaren aykırılığın giderilmesi için tespit tarihinden itibaren 30 gün veriliyor.verilen süre içerisinde gerekli düzeltmeler yapılmaz ise yapı yıkılıyor.
Belirlenen bu süre zarfında aykırılığın giderilmesi durumunda yapının ruhsata uygunluğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye veya valilikçe kaldırılıyor ve inşaatın devamına izin verilebiliyor.Kaçak yapıya ruhsat alınması için dilekçe yazılması gerekiyor.Kaçak eve ruhsat alma dilekçe örneği aşağıda yer alıyor:
Kaçak eve ruhsat alma dilekçesi..
BELEDİYE BAŞKANLIĞINA
….. (Şehir)
İlimiz……………………….…mah ……. ada ………… pafta ……… parselde ……..……………… adına kayıtlı taşınmaz üzerinde ruhsatsız olarak başlanan ……. katlı inşaata ruhsat verilmesi için gereğini arz ederim.
…../……/2015
Yapı Denetim Şirketi
Ekler:
-Tapu (güncel onaylı)
-Binanın kadastral tespiti ve yerleşim planı
-İmar durumu (güncel onaylı)
-Normal ruhsat evraklarının tümü
Kaçak bina yıkımı nasıl yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com