18 / 04 / 2024

Kaçak yapıya doğalgaz bağlanır mı 2016?

Kaçak yapıya doğalgaz bağlanır mı 2016?

İnşaat çalışmalarına ruhsat alınmadan başlanan ya da ruhsat alınmasına rağmen yapının ruhsat eklerine uygun olmaması halinde inşaa edilen yapılar kaçak yapılar oluyor. Peki kaçak yapıya doğalgaz bağlanır mı 2016? diyorsanız işte kaçak yapıya doğalgaz bağlanması 2016...


Kaçak yapıya doğalgaz bağlanır mı 2016?

Kaçak yapılar; Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin[1] 4. maddesinde yer alan tanıma göre “İmar mevzuatına aykırı yapı”, muhtarlıktan izin alınmadan yapılan yapılar, ruhsatsız, ruhsat ve eklerine, fen ve sağlık kurallarına aykırı olan, kat nizamı taban alanı, komşu mesafeleri, ön cephe hattı bina derinliği ve benzeri konulardaki mevzuat hükümlerine uygun olmayan yapılar ile komşu parsele, yola, kamu hizmet ve tesisleri için ayrılmış alanlara tecavüz eden veya inşaat yasağı olan yerlere inşa edilen yapılar olarak tanımlanıyor.


Ruhsat alınmadan başlanılan veya ruhsat ve eklerine aykırı olan yapılar İmar Kanununa göre  yıkılması gereken yapılar olarak belirtiliyor. Kaçak yapının tespit edilmesi durumunda yapıdaki eksik olan ya da ruhsatsızlığının 30 gün içerisinde giderilmesi için süre veriliyor.


2016 yılına kadar kaçak yapılara geçiçi su, doğalgaz, elektrik abonelikleri yapılıyordu. 2016 Torba Yasa kapsamında kaçak yapıların elektrik, su ve doğalgaz abonelikleri ile ilgili bazı düzenlemeler yer alıyor. Peki kaçak yapıya doğalgaz bağlanır mı 2016? diyorsanız işte kaçak yapıya doğalgaz bağlanması 2016...


23 Mart'ta Meclis'e sevkedilen tasarıda, kaçak yapılara, kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesi ve ilgili ev sahibinin muvafakat vermesi kaydıyla, elektrik, su ve doğalgaz bağlanacak. 


İlgili madde;


MADDE 1- 3/5/1985 ve 3194 sayılı İmar Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.


"GEÇİCİ MADDE 15- 16/6/2005 tarihli ve 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun uyarınca yenileme alanı 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 73. maddesi uyarınca kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ve 16/5/2012 tarihli ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun uyarınca riski alan olarak belirlenen alanlarda bulunan yapıların yapı ruhsatiyesi veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılara dönüşüm ve yenileme uygulamalarına muvafakat verilmesi şartıyla, geçici olarak elektrik, su, kanalizasyon ve doğal gaz bağlantısı yapılır. Bu fıkra uyarınca yapılan geçici abonelik süresi beş yılı geçemez. Ancak dönüşüm ve yenileme uygulamalarının uzaması halinde, beş yılı geçmemek üzere uygulama sürecince geçici abonelik uygulaması devam eder.


Bu yapılara geçici olarak elektrik, su, kanalizasyon ve doğal gaz bağlantısı herhangi bir kazanılmış hak teşkil etmez.


Bu madde hükümleri 1/11/2015 tarihinden önce yapılmış yapılarla ilgili olarak uygulanır."

Kaçak yapıya elektrik bağlanması 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com