19 / 04 / 2024

Kaçak bina yıkımı nasıl yapılır?

Kaçak bina yıkımı nasıl yapılır?

Belediyeden ruhsat alınmadan inşaatına başlanan yapılar, kaçak inşaat olarak karşımıza çıkıyor. Kaçak yapılar için yıkım kararı alınabiliyor.Peki kaçak bina yakımı nasıl yapılır?


Kaçak bina yıkımı nasıl yapılır?

Belediyeden ruhsat alınmadan inşaatına başlanan yapılar, kaçak inşaat olarak karşımıza çıkıyor.Ruhsat alınamadan ruhsat alınmadan başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığının tespit edilmesi halinde, yapı mühürlenerek inşaat durduruluyor. 


Ruhsat alınmış yapılarda herhangi bir değişiklik yapılması da yeniden ruhsat alınmasına bağlı oluyor. Böyle bir durumda bağımsız bölümlerin brüt alanı artmıyorsa ve nitelik değişmiyorsa ruhsat, hiçbir vergi, resim ve harca tabi olmuyor. 


İnşaatına başlanmış olan yapının belediyede kaydının olmaması ve belediye yetkilileri tarafından bu binanın ruhsatı olmamasının tespit edilmesi halinde yapı durdurulabiliyor. Peki kaçak bina yakımı nasıl yapılır?


Ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan kaçak yapılar için yıkım kararı veriliyor.


Kaçak binada yıkım kararı verilebilmesi için, yapı tatil zaptında belirtilen aykırılıkların giderilmemiş olması gerekiyor. Yapı tatil zaptında yazılı olanlar dışında bir aykırılık nedeniyle, önceki zapta dayanılarak kaçak yapı yıkım kararı verilemiyor.


Yine kaçak yapı yıkım kararı için, aykırılığın giderilmediğinin de tespit edilmiş olması gerekiyor. Verilen sürede aykırılığın giderilmediği tespit edilmedikçe de yıkım kararı verilemiyor.


Mühürleme ve durdurma işleminden sonra, yıkım kararı verildiği tarihte de söz konusu faaliyetlerin halen mevzuata aykırı olması gerekiyor. 

Kaçak yapı nasıl tespit edilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com