02 / 05 / 2024

Ruhsatsız eve nasıl ruhsat alınır?

Ruhsatsız eve nasıl ruhsat alınır?

İnşaat ruhsatı, inşaat yapımına başlama izin belgesi olarak karşımıza çıkıyor.Ruhsat alınmadan yapılan binalar kaçak yapı olarak görünüyor.Peki ruhsatsız eve nasıl ruhsat alınır?


Ruhsatsız eve nasıl ruhsat alınır?

İnşaat ruhsatı, mücavir alanlar içerisinde ruhsata tâbi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için belediyelerce, mücavir alan sınırları dışında Valiliklerce verilen izin olarak karşımıza çıkıyor.


Yapıya başlama süresi ruhsat tarihinden itibaren iki yıl olup; Bu müddet zarfında yapıya başlanmadığı veya yapıya başlanıp da her ne sebeple olursa olsun, başlama müddetiyle birlikte beş yıl içinde bitirilmediği takdirde verilen ruhsat hükümsüz kabul ediliyor.


Bu durumda yeniden ruhsat alınması gerekiyor. Başlanmış inşaatlarda müktesep haklar saklı oluyor.


Bazı yapılar belediyeden inşaat ruhsatı almadan inşaa ediliyor.Bu yapılar kaçak yapı olarak nitelendiriliyor.Kaçak yapı; yapı ruhsatı alınmadan inşasına başlanılan binalar ile ruhsat alınmasına rağmen ruhsat ve eki projelere aykırı olarak inşa edilen yapılar olarak tanımlanıyor.


Ruhsatsız evin tespit edilmesi durumunda, tespit tarihinden itibaren en çok bir ay içinde, yapı sahibi, yapısını yapı ruhsatına uygun duruma getirmesi  ya da yapı ruhsatı alması gerekiyor.Peki ruhsatsız eve nasıl ruhsat alınır?


Ruhsatsız eve ruhsat alabilmek için belediyelere, valiliklere yapı sahibi dilekçe ile başvuru yapılabiliyor.  Dilekçeye tapu senedi ya da tapu senedi yerine geçebilecek belgeler de ekleniyor.  Bunlar; mimari proje, statik proje, elektrik ve tesisat projeleri, resim ve hesapları, röperli kroki ya da ebatlı krokiler oluyor. 


Ruhsatın düzenlenmesi için eksik yok ise belediye ve valilik tarafından en geç 30 iş günü içerisinde ruhsat veriliyor.Yapı ruhsatı başvurularında eksik var ise 15 iş günü içerisinde belediye ve valilikler başvuran kişiye bu eksikleri bildiriyor ve eksikler giderildikten sonra 15 iş günü içerisinde yapı ruhsatı veriliyor.

Kaçak yapı nasıl tespit edilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri