02 / 05 / 2024

Ruhsatsız ev yapmanın cezası nedir?

Ruhsatsız ev yapmanın cezası nedir?

Yeni inşa edilen yapıların inşaata başlaması için ruhsat alması gerekiyor. Ruhsat alınmadan inşaat çalışmalarına başlanan evler kaçak yap oluyor ve cezalı duruma düşüyor.Peki ruhsatsız ev yapmanın cezası nedir?


Ruhsatsız ev yapmanın cezası nedir?

İnşaat ruhsatı alınmadan inşasına başlanılan yapılar ile ruhsat alınmasına rağmen ruhsat ve eki projelere aykırı olarak inşa edilen yapılar kaçak yapı olarak tanımlanıyor.


Ruhsatsız evlerin İmar Kanunu madde 32'de yer alan hükümlere inşa edilmesi gerekiyor, bu hususlara göre inşa edilmeyen evlerin tespiti halinde inşaat mühürlenerek durduruluyor ve yıkım gerçekleşiyor. 


Kaçak evin tespit edilmesi halinde, tespit tarihinden itibaren en çok bir ay içinde, evin sahibi, yapısını yapı ruhsatına uygun duruma getirmesi  ya da yapı ruhsatı alması gerekiyor. 


Ruhsatsız eve ruhsat alabilmek için dilekçe vermek gerekiyor. Ruhsat dilekçesinde evin bulunduğu yerin açık adresi doğru ve eksiksiz olarak belirtilmesi gerekiyor.


Ruhsata aykırılık olan evde, bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye veya valilikçe kaldırılır ve inşaatın devamına izin veriliyor.Peki ruhsatsız ev yapmanın cezası nedir? 


Belediye veya valilikler tarafından yapılan uyarılara rağmen ruhsat alınmıyorsa ruhsat iptal ediliyor, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan ev, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılıyor ve masrafı yapı sahibinden tahsil ediliyor. İdari para cezası da uygulanabiliyor. 

Ruhsatsız eve nasıl ruhsat alınır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com