02 / 05 / 2024

Kaçak evler nereye şikayet edilir?

Kaçak evler nereye şikayet edilir?

Kaçak evler; yapı ruhsatı alınmadan inşasına başlanılan yapılarla ruhsat alınmasına rağmen ruhsat ve eki projelere aykırı olarak inşa edilen evler oluyor. Peki kaçak evler nereye şikayet edilir? diyorsanız işte kaçak ev şikayeti...


Kaçak evler nereye şikayet edilir?

Kaçak evler, kendisine veya başkasına ait bir arsa üzerinde yetkili kurumlardan hukuksal olarak inşaat ruhsatı alınmaması veya ruhsat alındıysa bile ruhsata aykırı bir şekilde inşaatın yapılması durumları olarak karşımıza çıkıyor.Kaçak evler ile ilgili hususlara İmar Kanunu'nda yer veriliyor. 


Yapının kaçak olmaması için mutlaka inşaat ruhsatı alınarak yapımına başlanması ve en son iskan izni alınarakta oturuma uygun hale getirilmesi gerekiyor. Rusatı alınmamış bir yapının ise ruhsatı alınması ve ruhsat eklerine uygun olarak yapılmış olması gerekiyor.


Ruhsatsız veya ruhsata aykırı inşa edilen yapıların sahibine, aykırılığının tespitinden itibaren otuz gün süre veriliyor. Bu sürede yapı sahibinin ya ruhsat alması, yada yapıyı ve bölümlerini ruhsata uygun hale getirmesi isteniyor.


Kaçak yapının ruhsatının alınabilmesi için taşınmazın bağlı olduğu belediyelere bir dilekçe ile başvuru yapılıyor. Bu başvuru dilekçesinde yapının bulunduğu yerin açık adresinin belirtilmesi gerekiyor. Peki kaçak evler nereye şikayet edilir? diyorsanız işte kaçak ev şikayeti...


Bir arsa üzerinde yapı inşaatının ruhsatsız olarak bir yapıya başlanıldığının anlaşılması halinde, yapının dahil olduğu ilçe belediyesinin ilgili birimlerine telefonla bilgilendirme yapılabiliyor. 

Kaçak yapının cezası nedir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com