01 / 05 / 2024

İskan ruhsatı alınmazsa ne olur?

İskan ruhsatı alınmazsa ne olur?

Binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren belge iskan ruhsatı olarak karşımıza çıkıyor. Peki "İskan ruhsatı alınmazsa ne olur?" diyorsanız işte yanıtı..


İskan ruhsatı alınmazsa ne olur?

İnşaat çalışmaları tamamlanan bir yapı için, yapı kullanma izni olarak da bilinen iskan ruhsatının alınması gerekiyor.


İskan ruhsatı; Ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren; ruhsat bilgilerini inşaatın bitim tarihini, tapu kaydını, adresini, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, arsa paylarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren belge olarak karşımıza çıkıyor.


Söz konusu iskan ruhsatı, Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimince düzenleniyor.Ancak, binaya; inşaatının tasdikli projeye uygun yapılmaması; imara uygun yapılmaması halinde ve kanuni prosedür ve ona bağlı harçlardan ve sigorta primleri gibi vesaire giderleri ödememesi halinde iskan ruhsatı verilmiyor. Peki "İskan ruhsatı alınmazsa ne olur?" diyorsanız işte yanıtı.. 


İskan ruhsatı olmayan binada birtakım riskler oluyor. Bir yapıda iskan ruhsatı bulunmaması en başta o yapı içinde can ve mal kaybı tehlikesi var anlamına geliyor.


Ruhsatsız binalarda şantiye elektriği kullanılacağından dolayı bu durum elektrikli ev aletlerinin zarar görmesine neden olabiliyor hatta yangınlara yol açabiliyor.  Binada elektrik ve su hizmeti belediye tarafından sağlanmadığından dolayı şantiye elektriği ve suyu için tüm daire sahipleri ortak sayaç kullanacağından bu durum kişiler arasında da sorun yaratabiliyor.


Ortak sayaç ile fatura bölünerek ödeneceğinden az tüketim yapan ev sahiplerinin çok ödeme yapması problem çıkarabiliyor. Ayrıca belediye elektrik ve su hizmetini sağlamadığı için kullanılmak zorunda kalınan şantiye suyu ve elektriği ödemeleri belirli bir kotanın aşılması halinde iki katı ödemeye neden oluyor.

İskan ruhsatı harcı 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri