19 / 04 / 2024

İskan izni nedir?

İskan izni nedir?

Belediyenin imar birimine bir dilekçe ve gerekli belgeler ile müracaat edilerek iskan izni alınıyor. Peki iskan izni nedir? İskan izni nasıl alınır? diyorsanız işte yanıtı...


İskan izni nedir?

Yeni bir yapının inşaat çalışmalarının bitmesi, yapının yasal olarak tamamlandığını gösteriyor. Yasal olarak yapının tamamlanmış sayılabilmesi için bina iskan izninin alınması gerekiyor. Eğer yapının iskan izni alınmamış ise bina tamamlanmamış olduğunu gösteriyor.


Belediyelerin imar birimi tarafından düzenlenen iskan izni, ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını, ruhsat bilgilerini inşaatın bitim tarihini, tapu kaydını, adresini, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, arsa paylarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren belge olarak tanımlanıyor. 


İnşaat sahibi veya müteahhitinin iskan izni almak için dilekçe ile belediyeye müracaat etmesigerekiyor. Başvuru alındıktan sonra, binanın ruhsat ve eklerine uygunluğu, Yapı Kullanma İzni Birimi teknik personelleri tarafından yerinde kontrol ediliyor. Herhangi bir eksik olmadığı sürece iskan raporu düzenleniyor.


İskan izni diğer adıyla yapu kullanma izin belgesi alınmayan yapılar resmi olarak hala inşaat olarak gözüküyor. Bu nedenle de mesken abonelikleri değil, şantiye abonelikleri alınıyor. Bu da mesken sahiplerine fazladan faturalandırma yapılmasına sebebiyet veriyor.

İskan ruhsatı olmayan eve kredi verilir mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com