28 / 03 / 2024

İskan izni alınmazsa ne olur?

 İskan izni alınmazsa ne olur?

Bir yapının inşaat çalışmaları bittikten sonra belediyeden yapının kullanımı için izin alınması gerekiyor. Bu izin iskan izni adını alıyor.Peki iskan izni alınmazsa ne olur?


İskan izni alınmazsa ne olur?

İskan izni, bir yapının tasdikli projesine uygun olarak inşa edilip bitirildiğini; oturumun yasal olarak başlayabileceğini gösteriyor ve belediyenin imar birimleri tarafından düzenleniyor.


İskan izni; ruhsat bilgilerini, inşaatın bitim tarihini, tapu kaydını, adresini, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, arsa paylarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren belge olarak karşımıza çıkıyor.Söz konusu iskan belgesi, Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimince düzenleniyor.


İskan belgesi yapının inşaat çalışmaları tamamlanıp; oturulacak düzeye getirildikten sonra, projeye uygun olarak yapıldığının tespiti halinde veriliyor.Aynı zamanda iskan alınırken ssk borçlarının da ödenmiş olması, iskan harcının da yatırılmış olması gerekiyor. Ancak aksi şekilde inşa edilen ya da borcu ödenmemiş yapılara iskan belgesi düzenlenmiyor.Peki iskan izni alınmazsa ne olur?


Bir yapının iskan izni almaması, o evin yasal olarak bitmediği hala kayıtlarda inşaat niteliğinde olarak kaldığını gösteriyor. Yapıda iskan izni yoksa, bu durumun ev sahiplerine ve kiracılarına bazı dezavantajları oluyor. Örneğin;iskan izninin olmaması halinde elektrik, doğalgaz ve su gibi abonelikler mesken aboneliği üzerinden yapılamıyor. Çünkü iskanın olmaması yapının resmi olarak hala inşaat durumunda olduğunu gösteriyor. Bu nedenle, bu abonelikler mesken üzerinden alınamıyor.


Aynı zamanda iskan belgesi olmayan bir yapıdaki ev satılmak  istendiğinde, alıcının nakit parasının bulunması gerekiyor. Çünkü, bankalar da iskanı alınmamış olan yapılara kredi vermiyor.


Ancak bazı bankalar bazı iskansız evlere kredi verebiliyor. Bunun nedeni ise her bankanın müşteri portfoyünün farklı olmasından kaynaklanıyor.

İskan harcı ne kadar 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler