28 / 03 / 2024

İskan ruhsatını almayan müteahhide karşı ne yapılabilir?

İskan ruhsatını almayan müteahhide karşı ne yapılabilir?

İnşaat çalışmaları tamamlanan bir yapıda oturumun başlaması için iskan ruhsatının alınması gerekiyor.Peki iskan ruhsatını almayan müteahhide karşı ne yapılabilir?


İskan ruhsatını almayan müteahhide karşı ne yapılabilir?

İnşaat çalışmaları biten kullanıma hazır hale getirilen binaların sıklıkla yaşadığı problemlerin başında iskan ruhsatı diğer adıyla yapı kullana izin belgrsi geliyor. Oturma izni olan ve belediyeden alınan bu bruhsat, yapının yasal olarak bittiğini gösteriyor.


Yasal olarak inşaat çalışmaları bittiği gözüken binaya da tüm abonelikler alınabiliyor. Ancak yapının onaylı projesine aykırı bir şekilde inşa edilmesi halinde belediye tarafından yapıya iskan ruhsatı verilmiyor.


İskanı ruhsatı yapılar sistemde inşaat olarak kayıtlı bir gözüktüğü için bazı abonelikler verilmiyor; veya bazı koşullar altında veriliyor.


İskan ruhsatını binanın müteahhidinin alması gerekiyor. İskan ruhsatı almak için inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisi bir dilekçe ile Belediyeye başvuru yapması gerekiyor. Başvuruyu alan Yapı Kullanma izni teknik elemanları binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını yerinde kontrol ediyor.Peki iskan ruhsatını almayan müteahhide karşı ne yapılabilir? diyorsanız işte yanıtı..


Müteahhit ile arsasını yaptıran kişiler arasında yapılan sözleşmede iskan ruhsatının müteahhit tarafından alınacağı belirtilmiş ve iskan henüz alınmamışsa, müteahhite karşı teslimin eksik yapılmasından dolayı dava açılabiliyor.


Mahkeme bu durumda müteahhiti iskan ruhsatını almaya mecbur tutuyor. Mahkeme dışında sorunun çözümünün tercih edilmesi durumunda müteahhitin borçlarının ödenmesi ve müteahhite rücu edilebilmesi mümkün oluyor.

İskan ruhsatı olmadan su aboneliği alınabilir mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com