Borç teminatı olarakta bilinen ipotek için yasal esaslar Medeni Kanunda yer alıyor.Buna göre ipotek nedir nasıl yapılır?İşte ipotek yapılmasına ilişkin bilinmeyenler..
İpotek nedir nasıl yapılır?
İpotek için yasal esaslar Medeni Kanunda yer alıyor.İpotek, var olan ya da var olması muhtemel olan borçların teminatını oluşturmak için, belirli bir taşınmazın teminat olarak olarak göstermesi durumuna deniliyor.
İpoteğin yasal olarak kurulabilmesi için tesis edilen ipoteğin tapu kaydına işlenmesi gerekiyor. Aksi durumda ipotek işlemi kendiliğinden geçersiz sayılıyor.
Söz konusu ipoteğin kurulduğu taşınmazın, borçlunun borcunu ödememesi halinde gündeme geliyor. Borçlunun borcunu ödememesi halinde, alacaklı kişi ipoteğin kurulduğu gayrimenkulü satıp ve elde edilen gelirden borcun tahsilini yapabiliyor.
İpotek işlemi için yazılı bir talep dilekçesi yazılması gerekiyor. Dilekçede ipoteğin miktarı, süresi, derecesi, ipotek tesis edecek kişinin kimlik bilgileri, eğer tüzel kişi ise ünvanı bildiriliyor.
İpotek işlemi için dilekçe dışındaki gerekli evraklar da şu şekilde:
*Akitte taraflardan biri veya ikisi vekille temsil edilmişse, ayrıca temsile ilişkin belge,
*İpotek edilecek taşınmaz mala ait tapu senedi
*Alacaklı ve borçlunun veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları
*Alacaklının ve borçlunun bir adet vesikalık fotoğrafları.
*Eğer taraflardan biri tüzel kişi ise; ipotek tesis etmek için ticaret sicil memurluğundan alınmış yetki belgesi, imza sirküleri, vergi levhası fotokopisi, kaşe ve yetkili kişilerin kimlik belgeleri.
İpotek harcı 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com