05 / 05 / 2024

İpotek harcı 2015!

İpotek harcı 2015!

Taşınmaz malların borç nedeniyle teminat gösterilmesi işlemine ipotek adı veriliyor.İpotek işlemi için ödenmesi gereken bir tutar bulunuyor.Peki ipotek harcı 2015 ne kadar?İşte 2015 ipotek harcı..


İpotek harcı 2015!

Mevcut durumda borcu olan yada ileride borcu olabilecek kişinin kendisinin yada başkasının taşınmaz malını güvence olarak göstermesi ipotek olarak adlandırılıyor.


Bir gayrimenkulün ipotek edilebilmesi için o gayrimenkulün tapu sicilinde kayıtlı olması gerekiyor.Aynı zamanda ipotek işleminin yapılabilmesi için, yazılı bir talepte bulunulması ve ipotek harç bedelinin ödenmesi gerekiyor.


Tapuya ipotek koymak için gerekli belgeler;İpotek edilecek taşınmaz mala ait tapu senedi,alacaklı ve borçlunun veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları,alacaklının ve borçlunun bir adet vesikalık fotoğrafları,akitte taraflardan biri veya ikisi vekille temsil edilmişse, ayrıca temsile ilişkin belge,eğer taraflardan biri tüzel kişi ise; ipotek tesis etmek için ticaret sicil memurluğundan alınmış yetki belgesi, imza sirküleri, vergi levhası fotokopisi, kaşe ve yetkili kişilerin kimlik belgeleridir.


İpoteğin terkini söz konusu olabiliyor.Kamu tüzel kişileri bankalar ve finans kurumları lehine tesis edilmiş ipotekler o banka veya finans kurumunun terkin için yazdığı yazı ile terkin edilebiliyor.

 

Bunların dışında kalan gerçek ve tüzel kişilerin lehine tesis edilmiş ipotekler, bu kişi veya temsilcilerinin bizzat tapu dairesine gelerek istemde bulunmaları halinde terkin ediliyor. Tutarı her yıl yeniden belirlenen terkin harcı tahsil ediliyor.


İpotek harcı 2015!


İpotek işleminin mali yönü de bulunuyor.Her sene ipotek için ödenecek harç değişiklik gösterebiliyor. 2015 yılında ipotek tesisinde alınacak harçlar;


-İpotekte sağlanan borç miktarı üzerinden (Binde 4,55)


-İpoteğe dahil gayrimenkullerden birisinin çıkarılarak başkasının ithalinde veya teminat ilavesinde borç miktarı üzerinden (Binde 4,55)


-Mevcut ipotek derecelerinin sonradan istenilen değişikliklerinde borç miktarı üzerinden (Binde 2,27)



İpotekli taşınmaz kısmen devredilebilir mi?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com