29 / 04 / 2024

İpotek fekki nedir?

İpotek fekki nedir?

Olan ve olması muhtemel krediler için ilgili veya herhangi bir gayrimenkulün teminat olarak gösterilmesi durumu ipotek olarak adlandırılıyor.Peki ipotek fekki nedir?İpotek fekki nasıl olur?


İpotek fekki nedir?

Bir eve konut kredisi kullanarak sahip olunuyorsa eve ipotek konuluyor.Konut kredisi borcu tümüyle ödendiği takdirde kredi kullanılan bankanın satın alınan konutun üzerindeki ipoteği kaldırması gerekiyor.Banka tarafından ipoteğin kaldırıldığına dair hazırlanan yazıya ipotek fekki yada ipotek fek yazısı adı veriliyor.


Bankadan alınan ipotek fekki ile tapuya gidilerek, konut üzerindeki ipotek kaldırılıyor.Tapu dairesince gerekli işlemler yapıldıktan sonra, ipoteğin kaldırıldığına dair bilgi tapu kütüğüne kaydediliyor. Yapılan bu işlem ile artık gayrimenkul üzerindeki ipotek kalkmış oluyor ve tüm haklar tüketici üzerine devrediliyor.


Konut kredisini kullanılan banka tarafından hazırlanan ipotek fek yazısı için bir ücret ödenmesi gerekiyor. Bankaların müşteriden talep ettiği bu tutar değişkenlik gösterebiliyor. 


Mortgage yasasında bankaların ipotek fek yazısı için talep ettiği ücrete dair bir husus bulunmuyor. Ancak bankalar, söz konusu yazıyı hukuk servisine hazırlatıp, ayrı bir hizmet verdikleri için bu ücreti müşteriden talep edebiliyorlar. 


Birçok banka kredi kullanan müşteriyle yaptığı ve karşılıklı imzalanan sözleşmede ‘ipotek fek yazısı'na dair ek bilgi koyuyor. Kredinin tamamlanmasının ardından ipotek kaldırma işlemlerinden ücret alındığı belirtiliyor. Bu nedenle kredi kullanırken, sözleşmelerin dikkatlice okunması ve o aşamada itiraz edilmesi gerekiyor. 

Fek yazısı kaç günde alınır?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com